Acasă93Organizaţia Umanitară Concordia: Centrele de zi nu acoperă decât 30% la nivel...

Organizaţia Umanitară Concordia: Centrele de zi nu acoperă decât 30% la nivel local din necesarul social

Centrele de zi pentru copii la nivel local nu acoperă decât 30% din necesarul social, afirmă reprezentanţii Organizaţiei Umanitare Concordia, care susţin că este nevoie ‘de un impuls major’ din partea tuturor factorilor decidenţi pentru deblocarea situaţiei.

CentreZI RO este o reţea naţională a centrelor de zi dezvoltată de Organizaţia Umanitară CONCORDIA, împreună cu Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS şi Asociaţia Educaţie pentru Viaţa Reală, în cadrul proiectului COMPASS – Comunitate, Participare, Sustenabilitate. Reţeaua a fost înfiinţată în 2021, iar în prezent aceasta a ajuns la 143 de membri activi în comunităţile din care fac parte, atât la nivel urban, cât şi rural.

‘Reţeaua Naţională a Centrelor de Zi îşi propune să contribuie la ruperea cercului sărăciei extreme şi a injustiţiei sociale prin susţinerea intervenţiilor integrate şi investiţii în prevenirea abandonului familial şi educaţional pentru orice categorie de vulnerabilitate a copilului. Prin vocea comună a reţelei, centrele de zi îşi vor face auzite nevoile, astfel încât tot mai mulţi copii defavorizaţi din zonele marginalizate să beneficieze de servicii sociale pentru a avea o viaţă decentă şi pentru a deveni adulţi independenţi şi contributori în societate’, se arată într-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, în proiectul centrelor de zi dezvoltat de Concordia au fost implicaţi până în prezent peste 1.500 de stakeholderi, beneficiari şi profesionişti din sistemul social. Peste 600 de copii, tineri şi adulţi au beneficiat de acţiunile programului.

În cadrul proiectului a fost organizată marţi conferinţa naţională – ‘Centrele de zi – investiţii în prevenirea abandonului familial şi şcolar’. La conferinţă au participat atât reprezentanţi ai centrelor, cât şi factori decidenţi, politici şi administrativi, în încercarea de a găsi cele mai bune soluţii în ceea ce priveşte dezvoltarea şi finanţarea acestor centre.

‘În cadrul proiectului a fost elaborat un document de poziţie în urma unui proces participativ şi colaborativ, având ca subiect finanţarea, care îşi propune să evidenţieze necesitatea finanţării de la bugetul de stat a serviciilor de prevenţie, precum şi faptul că diversificarea şi creşterea instrumentelor de finanţare pentru centrele de zi trebuie să aibă la bază principiul ‘resursă urmează beneficiarul’. Un mecanism de finanţare directă a sumelor pentru acoperirea cheltuielilor din centrele de zi, din sume defalcate din TVA ale bugetului de stat, reprezintă cea mai sigură, sustenabilă şi eficientă formă de finanţare a serviciilor licenţiate atât de furnizori publici cât şi privaţi. Este necesar ca factorii de decizie să prioritizeze finanţarea adecvată prin diversificarea surselor de finanţare şi îmbunătăţirea eficienţei mecanismelor de plată pentru a asigura furnizarea de servicii sociale de înaltă calitate, prin care se implementează astfel politicile publice asumate de România pentru reducerea sărăciei în rândul copiilor’, susţin reprezentanţii organizaţiei.

La nivel naţional există 860 centre de zi pentru copii, dintre care 74% sunt în mediul urban şi doar 26% în mediul rural. Mediul rural rămâne în continuare insuficient acoperit de servicii sociale pentru populaţia care are cu adevărat nevoie de acestea.

CentreZI RO este înfiinţată, dezvoltată şi gestionată în cadrul proiectului COMPASS – Comunitate, Participare, Sustenabilitate, prin care s-au alocat peste 220.000 euro prin programul Active Citizens Fund, finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks