Două expoziţii, miercuri seara, la Galeria Jecza din Timişoara, prilejuiesc o întâlnire cu ‘Regele Bronz’, pe drumul parcurs de sculptorul Peter Jecza spre cele peste 1.200 de lucrări ale sale, în cadrul unui eveniment organizat de Fundaţia Triade şi dedicat marcării a 15 ani de la plecarea în eternitate a artistului timişorean.
Intitulată ‘Regele Bronz’, expoziţia pune în lumină drumul pe care l-a străbătut sculptorul Peter Jecza în căutările sale formale, punând laolaltă, alături de sculpturile deja cunoscute, schiţe neştiute de public. În această seară este programată şi o oprire în Megalos Aselinos, Golful regăsit al pictorului Ioan Aurel Mureşan şi ale sale plaje irepetabile, arată un comunicat al Fundaţiei Triade remis, miercuri, AGERPRES.
Considerat a fi unul dintre înnoitorii limbajului sculpturii româneşti contemporane, Peter Jecza se arată publicului într-o nouă expoziţie, un solo show care concentrează creaţia sa de peste 1.200 de lucrări catalogate.
La aproape 15 ani de la dispariţia artistului, Galeria Jecza îşi asumă rolul de a-i prezenta creaţia, dezvăluind autenticitatea unui laborator febril, marcat de tatonări şi încercări felurite, dar limpezit mereu de forţa purificatoare a simplităţii nobile.
Parcursul expoziţiei îngrijite de Sorina Jecza este însoţit de o serie de evenimente muzicale, care punctează legătura strânsă dintre muzica formelor sculpturale şi sunet. Cu ocazia expoziţiei, renumitul producător, dj şi compozitor de muzica electronică Petre Inspirescu a realizat o compoziţie specială inspirată din sculpturile lui Peter Jecza.
Expoziţia marchează şi recunoaşterea unei solide opere de întemeietor. Dăruindu-se comunităţii prin arta sa, Peter Jecza şi-a legat numele de oraş, imprimându-i semnul triadic al echilibrului, armoniei şi al frumosului.
În alt ordine de idei, pictorul Ioan Aurel Mureşan aduce frumuseţea mării la Galeria Jecza, înaintea toamnei în creaţia plastică ‘Aceasta este plaja mea!’. Un loc real, o plajă aflată pe insula Skiathos, prins pe pânză în culorile efemerităţii gesturilor, se mută în spaţiul Galeriei Jecza la acest început de toamnă.
‘Megalos Aselinos. Golful regăsit’ al pictorului Ioan Aurel Mureşan invită iubitorii de artă să retrăiască în imagini vara, cu tot ce înseamnă ea la malul unei mări: jocul, repausul, înaintarea în apă, privitul în zare, odihna sub umbrelă, ieşirea din cadru.
Colecţia de picturi pe pânză curatoriată de Vladimir Bulat s-a născut în urma unei călătorii estivale în Grecia.