Şedinţa Colegiului prefectural din luna septembrie a avut, în premieră, joi, un singur subiect, la solicitarea prefectului Dumitru Ţiplea, anume rolul şi activitatea instituţiilor publice în vederea gestionării problemei consumului de droguri în judeţul Bihor.
‘Pentru că este o temă foarte vastă. sensibilă şi importantă, dezbătută foarte mult în spaţiul public, am dorit, de asemenea, să înfiinţăm o comisie mixtă, tot la iniţiativa mea, alcătuită din reprezentanţi ai mai multor instituţii publice, care va funcţiona din dorinţa de a face mai mult decât ceea ce se face în prezent, de a pune instituţiile împreună şi de a găsi soluţii specifice zonei pe care o gestionăm’, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Dumitru Ţiplea.
Situaţia complexă din judeţ privind această problematică a fost prezentată, în aspectele sale de prevenţie, combatere şi tratament, de şefii a şase instituţii publice cu atribuţii în domeniu: Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor, Inspectoratul Şcolar, Poliţia, Direcţia de Sănătate Publică, Casa de Asigurări de Sănătate şi Spitalul judeţean.
Astfel activitatea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor a fost prezentată de şefa biroului regional Delia Merce Sabău. Ea a informat despre acţiunile de prevenire efectuate în şcoală, în familie şi comunitate, în campanii naţionale sau locale.
Printr-un asemenea proiect local, numit ‘Iluzia Fericirii-Ai grijă de tine!’, Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a achiziţionat 10 perechi de ochelari Drager DROGISO1 care simulează efectele consumului de substanţe psihoactive, în valoare totală de 6.042 lei, pentru sprijinirea activităţii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Oradea. Aceştia au fost folosiţi cu mult impact în rândul elevilor în numeroase acţiuni desfăşurate de specialiştii antidrog, fie în şcoli sau în alte evenimente publice.
Acţiunile întreprinse de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor pentru prevenirea consumului de droguri în şcoli au fost menţionate de inspectorul şcolar general Horea Abrudan, atât campaniile naţionale, cât şi proiectele locale. O activitate specifică este derulată de Casa Corpului Didactic, unde, în ultimii trei ani şcolari, peste 700 de cadre didactice au urmat programele de formare care abordează consumul de substanţe nocive.
Inspectorul şef al Poliţiei bihorene, Alin Haniş, a precizat că, în ultimii cinci ani, poliţiştii au constatat că există o creştere semnificativă în ceea ce priveşte dinamica infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive: de la 5 şoferi în 2019, la 7 în 2021, la 30 în 2022, până la 104 conducători auto identificaţi conducând sub influenţa substanţelor psihoactive în primele opt luni ale acestui an.
‘Zilnic se acţionează pentru combaterea şi prevenirea consumului de droguri în vederea depistării celor care deţin/comercializează substanţe interzise sau a celor care conduc autovehicule pe drumurile publice sub influenţa substanţelor psihoactive. La aceste acţiuni participă poliţiştii rutieri, de ordine publică, proximitate care acţionează pe şoselele bihorene pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, pentru prevenirea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, dar şi în zonele cu risc, la evenimente cultural-artistice, sau în apropierea unităţilor şcolare’, a declarat şeful IPJ Bihor, Alin Haniş.
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică, dr Călin Sonea, a subliniat că ‘realitatea fenomenului este departe de a fi cunoscută’, iar ceea ce se vede este doar vârful aisbergului. El a reafirmat că susţine foarte mult demersurile privind introducerea educaţiei pentru sănătate în şcoală.
‘Fiecare persoană trebuie să aibă posibilitatea să ia decizii informate şi să acţioneze pentru propria sănătate şi bunăstare. Informaţiile corecte, armonia în familie, afecţiunea, atenţia, liniştea şi pacea sufletească sunt factorii care pot să înlocuiască folosirea drogurilor cu alte preocupări pentru sănătate’, a menţionat medicul Sonea.
Directorul general al Casei judeţene de Asigurări de Sănătate, Dorel Dulău, a vorbit despre finanţările naţionale în domeniu. De asemenea, medicul psihiatru prof univ dr Adrian Bumbu, reprezentând Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, a arătat că la UPU din Bihor au fost înregistrate în anul 2020 un număr de 19 cazuri de persoane venite în stare critică din cauza consumului de droguri, iar în 2023, au fost 103. La Clinica de psihiatrie, numărul celor internaţi din cauza drogurilor a crescut de la 55 în 2022 la 114 în 2023.
‘În cazul Regiunii Nord-Vest, care include şi judeţul Bihor, se observă o prevalenţă a consumului de-a lungul vieţii al oricărui tip de drog ilicit de 8,4% (de 1,3 ori mai mică decât cea înregistrată la nivel naţional), în timp ce pentru consumul recent se observă o prevalenţă de 3,9%, iar pentru cel actual, o prevalenţă de 2,2%. Pe tipuri de droguri, consumul experimental înregistrează la nivelul Regiunii Nord-Vest următoarele valori: cannabis – 6,3%, NSP – 2,1%, cocaină/crack – 1,9%, amfetamine – 0,4%, ecstasy – 1% şi LSD – 0,6%’, a mai afirmat dr Adrian Bumbu. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)