AcasăStiri generaleBihor: 'Noaptea cercetătorilor europeni' la Universitatea din Oradea, cu participarea a 14...

Bihor: ‘Noaptea cercetătorilor europeni’ la Universitatea din Oradea, cu participarea a 14 facultăţi

Evenimentul ‘Noaptea Cercetătorilor Europeni’ 2023 din Oradea va avea loc vineri, în intervalul orar 17-22, la Sala Polivalentă a Universităţii Oradea, cu participarea a 14 facultăţi şi a Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD).

Deschiderea oficială este programată pentru ora 17, urmată de prezentările interactive la standuri, un tur ghidat între orele 18 – 19 cu prezentarea celor mai noi şi atractive laboratoare şi infrastructuri. În cursul serii, la ora 21, va avea loc o tombolă, iar evenimentul se va încheia la ora 22.

Cel mai cunoscut şi longeviv eveniment de promovare a ştiinţei şi a cercetării din România va oferi posibilitatea unor experienţe interactive inedite, ateliere de lucru, activităţi educative, teste, experimente şi diverse provocări.

Vizitatorii sunt invitaţi de reprezentanţii Facultăţii de Arte să coloreze o imagine inspirată din universul Art Nouveau al oraşului şi să afle mai multe despre ce a însemnat acest curent artistic la nivel local, naţional şi internaţional. Cadre didactice de la Muzică vor propune vizitatorilor să se joace, să experimenteze şi să descopere procesul de creaţie al muzicii electronice, folosind un sintetizator.

Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură va prezenta machete, scanări ale unor edificii orădene şi aparatură topografică de ultimă generaţie.

Facultatea de Geografie, Turism şi Sport va testa calităţile sportive ale doritorilor, care îşi vor putea evalua forma fizică, viteza de reacţie şi coordonarea.

Facultatea de Drept va prezenta o expoziţie cu instrumentele din trusa de criminalistică, dar şi demonstraţii practice în cadrul ‘Laboratorului de Criminalistică’.

Pentru cei interesaţi de inginerie energetică, facultatea de profil va amenaja un stand experimental al unei instalaţii hibride de producere a energiei electrice din resurse regenerabile (solar si eolian), precum şi un model echipare a unei case inteligente şi un Motor Stirling.

Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei va prezenta publicului, printre altele, doi roboţi, un sistem experimental pentru studierea levitaţiei electromagnetice, un altul pentru studiul fenomenului de supraconductibilitate, un sistem de monitorizare a calităţii aerului, realizarea unei case inteligente.

Vizitatorii vor putea urmări, la standul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Jurnalism, un filmuleţ despre Uniunea Europeană (71 de ani de Europă Unită) şi vor fi provocaţi la un quiz interactiv despre UE. De asemenea, se vor prezenta scurte documentare despre provocările profesiunii de jurnalist, săpăturile arheologice în care au fost implicaţi studenţii de la Istorie, dar şi publicaţii, cărţi ori materiale rezultate în urma cercetării ştiinţifice.

Facultatea de Medicină şi Farmacie va prezenta orădenilor informaţii despre fitoterapia modernă şi promovarea cercetărilor în domeniul farmaceutic şi va avea un stand dedicat alimentaţiei sănătoase, cu degustări şi limonadă.

Degustări se vor face şi la standul Facultăţii de Protecţia Mediului, unde se vor prezenta ultimele noutăţi în domeniul ştiinţelor alimentaţiei. Se vor pune pe masă biscuiţi din ovăz cu fructe de pădure, băutură din fructe de pădure obţinută printr-o prelucrare minimală ori sucuri cu antioxidanţi.

Biologii de la Facultatea din Informatică şi Ştiinţe vor pune pe standuri plante clonate. Cei de la Chimie anunţă experimente distractive, iar fizicienii propun experimente ce utilizează laserul. Departamentul de Matematică vine şi el cu o istorie a acestei ştiinţe, dar şi cu un soft de cultură generală dedicat matematicii şi informaticii.

Cei de la Facultatea de Ştiinţe Economice vor testa abilităţile de întreprinzători ale celor doritori şi propun publicului jocuri de strategie, proces decizional, cooperare, planificare.

La rândul lor, reprezentanţii Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane vor oferi testări psihologice, dar şi o provocare inedită: participanţii vor putea acompania muzical cântece selectate cu ajutorul tuburilor colorate ‘bun workers’ şi vor putea dansa pe ritmuri create chiar de ei. Relaţia dintre emoţie, culoare, muzică şi mişcare va fi o temă de discuţie la standul acestei facultăţi.

Reprezentanţii Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD) al Universităţii din Oradea propun şi ei dialoguri pe teme de actualitate, precum: ‘Educaţie şi digitalizare’, ‘Educaţia în mediile vulnerabile’ – sesiune de postere şi prezentări de carte, ‘Direcţii ale dezvoltării învăţământului contemporan’.

Pe lângă toţi aceştia, la eveniment vor participa şi parteneri ai Universităţii din Oradea (Celestica, Colegiul Naţional ‘Emanuil Gojdu’, Logiscool Oradea, Liceul Teologic Romano-Catolic ‘Szent Laszlo’ şi Crucea Roşie Bihor). Reprezentanţii magazinului orădean Dekormania îi vor provoca pe vizitatori să creeze un panou prin tehnica mozaic, folosind materiale reciclate. Echipa de robotică Modus Vivendi va face cunoscut un şasiu robot proiectat de ei şi roboţii BitBot.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks