Acasă93REPORTAJ/Campionul olimpic Joshiro Maruyama, invitat la Turneul Internaţional de Judo, întâmpinat la...

REPORTAJ/Campionul olimpic Joshiro Maruyama, invitat la Turneul Internaţional de Judo, întâmpinat la aeroport de sportivi din Vrancea

Multiplul campion olimpic la judo Joshiro Maruyama, invitatul special al Turneului Internaţional de Judo ‘Memorialul Aurel Cîmpeanu’, care s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică în Sala Sporturilor din Focşani, a fost întâmpinat încă de la aeroport de un grup de tineri judoka veniţi special din Vrancea.

‘Încă de când am pus piciorul în România, la aeroport, am avut parte de o primire deosebit de călduroasă din partea tinerilor judoka. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată în Japonia şi tocmai din acest motiv a fost o surpriză foarte plăcută. Eram încântat deja să vin în România, pentru că întâlnisem anterior români care mi-au făcut o foarte bună impresie, dar această primire m-a făcut să fiu şi mai bucuros că am ajuns în România’, a declarat, pentru AGERPRES, Joshiro Maruyama.

Supranumit şi ‘King of Uchi Mata’, Joshiro Maruyama este unul dintre cei mai spectaculoşi judoka din acest sport, iar prezenţa sa la competiţia de la Focşani a coincis cu organizarea primului stagiu internaţional de pregătire de către marele campion, în cea de-a doua zi a competiţiei sportive, când peste 300 de sportivi au dorit să înveţe din tainele acestui sport.

‘Practic judo de la trei ani şi prin judo am reuşit să cunosc foarte mulţi oameni şi pot spune că fiecare interacţiune mi-a schimbat viaţa într-un anume fel. Judo este ideal pentru copii pentru că este un sport de contact direct, unu la unu cu celălalt sportiv, şi prin această interacţiune se învaţă respectul pentru adversar. Şi prin respect, sportivii îşi înţeleg sentimentele reciproc, se ajută reciproc. Judo este un sport distractiv, dar există şi momente când pierzi, când eşti descumpănit, descurajat. Să reuşeşti să depăşeşti aceste sentimente şi să mergi mai departe reprezintă unul dintre cele mai mari atu-uri pentru a reuşi în acest sport. Acest lucru nu e valabil doar în judo, ci şi în viaţă. Dacă ar fi să fac o comparaţie cu judo-ul japonez, am văzut aici mai mult forţă decât tehnică. Sportivii se axează foarte mult pe forţa brută decât pe procedee şi tehnică. Pentru noi contează mai mult tehnica şi pentru că, de-a lungul timpului, forţa se poate pierde, dar tehnica rămâne mereu aceeaşi. Mi-ar plăcea să văd judo practicat de cât mai mulţi copii, pentru că la urma urmei, judo este în primul rând un mod de viaţă’, a spus Maruyama.

Acesta le-a explicat copiilor şi tinerilor care practică judo o serie de tehnici ale acestui sport, a încântat audienţa cu câteva demonstraţii şi a răspuns răbdător la fiecare întrebare, iar la final, câţiva dintre sportivi au avut ocazia unui ‘randori’ cu însuşi Maruyama.

Printre cei norocoşi s-a numărat şi Vanessa, o tânără de 17 ani care practică aceste sport de peste zece ani, iar în cadrul acestei competiţii şi-a mai adjudecat o medalie de aur şi şansa unică de a învăţa de la un campion.

‘Practic acest sport de zece ani, de la vârsta de şapte ani. În familia mea aproape toţi au practicat judo, cu excepţia mamei, şi mi-am dorit să fiu prima femeie judoka în familie. Întâlnirea cu Joshiro Maruyama a fost o experienţă unică, deşi aş spera să nu fie şi singura. Avem multe de învăţat de la cultura japoneză şi în ceea ce priveşte comportamentul, dar mai ales în ceea ce priveşte tehnica judo-ului. Eu pun foarte mult accent pe detalii, şi în viaţa de zi cu zi şi în special în sport, aşa că astăzi am fost atentă nu atât la procedeul mare, cât la detaliile procedeelor cu care lucrează ei’, a susţinut Vanessa Tolea, sportivă legitimată la Clubul CSM CFR CSS Ploieşti.

De la turneu nu au lipsit nici alte nume reprezentative ale acestui sport în România, precum campioana olimpică Alina Dumitru, originară din Vrancea, campionul mondial Asley Gonzales, legitimat la CSM Focşani 2007, campionul naţional Adrian Croitoru, în prezent antrenor al lotului naţional de judo al Marocului.

‘M-am apucat de acest sport pentru că îmi doream să mă întăresc atât fizic, cât şi psihic, pentru că eram o fetiţă micuţă, slăbuţă şi firavă. După ce am dat de gustul judo-ului şi am început să îl înţeleg mai bine, mi-am dorit performanţă, mi-am dorit să ajung pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la jocurile olimpice. Mi-am îndeplinit acest vis prin muncă şi prin sacrificii şi astfel, astăzi, am ce să le spun altor copii care doresc să facă performanţă în acest sport. Toată lumea îşi doreşte să facă sport şi să ajungă la performanţă. Dar pe lângă calităţile pe care trebuie să le aibă un judoka, respectiv motricitatea, talentul, forţa, este nevoie şi de multă ambiţie şi seriozitate. Iar astfel de turnee sunt benefice mai ales pentru micii judoka, pentru că au în faţa lor exemple bune, frumoase, inspiraţionale şi cred că şi ei îşi doresc să devină, la rândul lor, exemple pentru alţii’, a spus Alina Dumitru.

Înainte de a fi un sport în care pot obţine performanţa, judo devine pentru mulţi dintre cei care îl practică un mod de viaţă, care îi disciplinează şi îi educă.

‘Judo înseamnă în primul rând disciplină, educaţie. Orice copil care vine la judo se disciplinează altfel, învaţă să se comporte în societate. De aceea şi noi punem accent în primul rând pe acest lucru şi mai apoi pe performanţă. Medalii vin dacă ei sunt serioşi, lucrează constant şi ajung să respecte principiile judo-urilor’, a arătat Stănică Grosu, profesor de judo la Liceul cu program Sportiv din Focşani.

De la an la an, Turneul Internaţional ‘Memorialul Aurel Cîmpeanu’ a căpătat mai mare amploare, atât prin numărul participanţilor înscrişi în concurs, cât şi ca nivel competiţional. Competiţia îşi propune, pe lângă concursul propriu-zis, să găzduiască o serie de demonstraţii şi stagii de pregătire menite să crească nivelul de pregătire al sportivilor.

‘Venim an de an la acest eveniment sportiv. Este un turneu foarte bun, cu meciuri destul de puternice. Desigur, invitatul din acest an a fost o atracţie specială. În clasamentul pe echipe am ieşit pe locul II, în spatele echipelor din judeţul Vrancea. Sunt mulţumit de rezultat, dar şi de posibilitatea ca sportivii noştri să deprindă noi tehnici. Judo este un sport care în ultimul timp se bucură de mult succes şi în Moldova, iar rezultatele internaţionale obţinute de sportivii noştri vin să confirme seriozitatea cu care aceştia abordează acest sport’, a afirmat Igor Neagu, antrenor de judo din Republica Moldova.

Sala Sporturilor s-a dovedit neîncăpătoare pentru sutele de sportivi ajunşi la Focşani atât de la cluburi de renume din ţară, cât şi din străinătate, din dorinţa de a-şi măsura forţa şi tehnica unii cu alţii şi de a obţine o medalie.

‘Memorialul ‘Aurel Câmpeanu’ este un turneu special în Vrancea, care creşte de la an la an prin faptul că avem invitaţi speciali de un anume calibru, dar şi din ce în ce mai mulţi concurenţi. Anul acesta am avut peste 350 de sportivi din şapte ţări prezenţi la Focşani. Am avut circa 100 de sportivi din Republica Moldova, 30-40 de sportivi din Turcia şi Ucraina, sportivi din Bosnia şi Herţegovina, Statele Unite, Japonia. Am văzut foarte multe momente de bucurie pe saltea, momente pentru care echipa organizatorică a muncit enorm în ultimele luni, pentru ca Focşaniul să fie o gazdă, dacă nu perfectă, sperăm aproape perfectă pentru acest eveniment. Este o bucurie pentru noi, organizatorii, că Focşaniul a fost, fie şi pentru un weekend, capitala judo-ului românesc şi nu numai. Ne dorim ca aceşti copii să aibă parte de competiţii la cel mai înalt nivel’, a precizat Marius Ulmeteanu, unul dintre organizatorii turneului de la Focşani.

Turneul Internaţional ‘Memorialul Aurel Cîmpeanu’, dedicat memoriei reputatului antrenor vrâncean care a pregătit în decursul carierei sale pe unii dintre cei mai reprezentativi judoka ai Vrancei şi ai României, a fost organizat în acest an de Asociaţia de Securitate, în colaborare cu Asociaţia Judeţeană de Judo Vrancea, CSM Focşani 2007, LPS Focşani, CS Unirea Focşani şi CSS Focşani. Proiectul este finanţat cu sprijinul Consiliului Judeţean Vrancea. AGERPRES / (AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks