AcasăStiri generalePeste 40.000 de studenţi încep noul an de învământ la Universitatea Politehnica...

Peste 40.000 de studenţi încep noul an de învământ la Universitatea Politehnica Bucureşti

Peste 40.000 de studenţi ai Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti, dintre care 15.000 în anul I, au început, luni, noul an de învăţământ, rectorul Mihnea Costoiu subliniind, la festivitatea de deschidere, calitatea studiilor din această instituţie, considerată de mulţi tineri drept un ‘paşaport spre viitor’.

‘An de an, suntem mândri să vedem cum energia şi dedicarea voastră aduc la Politehnică realizări notabile. În ultimul an, spre exemplu, aţi strălucit în competiţii internaţionale, aţi fost protagonişti la evenimente sociale semnificative, v-aţi implicat în proiecte de formare şi incluziune, aţi participat la eveniment ştiinţifice. (…) Suntem conştienţi că trăim într-o eră în care societatea are nevoie de din ce în ce mai mulţi specialişti, insistăm în a spune în inginerie şi nu numai. (…) În anul universitar 2023 – 2024 la Politehnica din Bucureşti sunt înmatriculaţi în anul I la toate ciclurile de învăţământ peste 15.000 de studenţi. Aceştia vin din toate judeţele ţării şi din peste 80 de ţări ale lumii. Aceasta este dovada calităţii acestei universităţi, dovada faptului că tinerii consideră Politehnica – paşaportul spre viitor’, a afirmat rectorul Mihnea Costoiu.

Potrivit acestuia, dintre cei 15.000 de studenţi în primul an aproximativ 8.000 sunt la forma de învăţământ licenţă. ‘În următoarele luni, surpriza cea mai mare care vă aşteaptă va fi să descoperiţi că aţi intrat într-un dintre cele mai grele universităţi din ţară. Însă nu disperaţi, chiar dacă nu va fi uşor şi mulţi dintre noi ne vom asigura că nu va fi uşor. Vă promit că va merita. Va merita din plin. Viaţa voastră se va schimba în bine din acest moment’, le-a transmis Costoiu ‘bobocilor’.

Aproximativ 60% din locurile de muncă ale viitorului nu au fost create încă, a menţionat el. ‘Vorbesc de următorii 10, poate 20 de ani în care meserii, aplicaţii, organizaţii care nu există astăzi vor apărea. Mai mult de 40% dintre copiii care astăzi sunt la grădiniţă vor trebui să fie antreprenori la momentul finalizării studiilor. În următoarele decenii, va trebui să vă reinventaţi o dată la câţiva ani pentru a rămâne competitivi şi bine plătiţi. Credeţi-mă că nu este un loc mai bun pentru această pregătire decât Politehnica din Bucureşti’, a mai evidenţiat rectorul.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv, prezent la ceremonie, a afirmat că 2023 a reprezentat un nou început, având în vedere că a fost adoptată o nouă Lege a învăţământului universitar.

‘2023 reprezintă un nou început. Eu, personal, îmi doresc ca şi 2024 să reprezinte un nou început şi 2025, astfel încât universitatea în care am crescut, m-am format, îmi desfăşor activitatea, să fie ceea ce îmi doresc eu, cea mai bună universitate din România şi una dintre cele mai bune universităţi din lume. (…) 2023 şi pentru sistemul naţional de învăţământ superior a reprezentat un nou început, o nouă Lege a învăţământului superior, Legea 199. Urmează o perioadă în care toată legislaţia subsecventă va trebui să fie adoptată. (…) Faceţi totul cu măsură, în toate trebuie să existe o măsură. Singurul loc în care nu ar trebui să aveţi măsură este acumularea de cunoştinţe, dorinţa de nou. Nu vă uitaţi pasiunile. Din pasiune, puteţi face lucruri extraordinare’, le-a transmis secretarul de stat studenţilor.

În cadrul festivităţii au fost premiaţi studenţii din lotul olimpic la matematică SEEMOUS.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks