AcasăStiri generaleCluj: Zeci de producţii cinematografice la Zilele Filmului Maghiar

Cluj: Zeci de producţii cinematografice la Zilele Filmului Maghiar

Peste 70 de producţii cinematografice vor fi prezentate la Zilele Filmului Maghiar, manifestare care va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 4-8 octombrie 2023.

‘Peste 70 de lungmetraje şi scurtmetraje – filme artistice, documentare şi de animaţie, o selecţie a celor mai bune producţii maghiare recente şi filme-cult îi aşteaptă pe cinefilii clujeni în acest an, între 4 şi 8 octombrie, la Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar 2023. Proiecţiile vor avea loc la la cinematografele Victoria şi Arta, intrarea este gratuită, iar filmele beneficiază de subtitrare în limba română. Zilele Filmului Maghiar se vor desfăşura în 16 localităţi din Transilvania’, se arată într-un comunicat transmis, luni, de organizatorii evenimentului.

Deschiderea oficială a Filmtettfeszt va avea loc miercuri, de la ora 17:30 la cinema Victoria, cu proiecţia filmului Control (Kontroll), cel mai de succes film-cult maghiar din ultimele două decenii.

‘Realizat într-o epocă dominată de filmele de artă, cineastul crescut în SUA, cu o experienţă în producţia de videoclipuri, a adoptat o abordare liberă şi îndrăzneaţă a genurilor. Control a fost prima peliculă maghiară filmată în întregime în metroul din Budapesta şi, deşi amestecă elemente de comedie, romantism, dramă socială şi psihothriller, imaginile sale rămân echilibrate şi incitante. Eroii săi de zi cu zi sunt controlorii de bilete de metrou care încearcă să îşi facă meseria, uneori umilitoare şi uneori periculoasă, în mijlocul dispreţului pasagerilor. Cel mai misterios dintre aceştia este BulcsĂş, în vârstă de 30 de ani, care a abandonat o carieră de succes ca inginer, a intrat în subteran şi refuză să părăsească metroul chiar şi după ce îşi termină orele de lucru. Monotonia vieţii sale de zi cu zi este tulburată doar de apariţia unei fete fermecătoare şi a unui criminal în serie care vânează pasageri’, se mai arată în comunicat.

Proiecţia va fi urmată de o sesiune Q&A cu protagonistul filmului, Csanyi Sandor. De altfel multe din proiecţiile de la Cluj vor include întâlniri cu echipele filmelor.

‘În categoria Capodopere Maghiare cinefilii vor putea viziona filmele Daniel prinde trenul / Szerencses Daniel (r. Sandor Pal), Tuse măgărească / Szamarkohoges (r. Gardos Peter), Flori, petale, coroane / Szirmok, viragok, koszoruk (r. Lugossy Laszlo). Pentru prima dată, în acest an, pe 7 octombrie, începând cu ora 18:30, la Cinema Arta, publicul festivalului Filmtettfest va putea viziona o selecţie de cinci scurtmetraje ale cineaştilor din Voivodina, cu o durată totală de peste o oră’, menţionează organizatorii.

Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalop, competiţia documentarelor maghiare din Transilvania. Anul acesta 8 tineri talentaţi îşi vor prezenta creaţiile care vor fi proiectate la Cinema Arta, vineri, 6 octombrie, de la ora 16:30, dar vor putea fi vizionate şi online timp de câteva zile – votul publicului va avea loc online. Filmele din competiţie sunt foarte variate atât din punctul de vedere al (sub)genului, cât şi din punct de vedere stilistic – ele reflectă modul complex în care tinerii cineaşti transilvăneni gândesc şi simt în legătură cu regiunea lor natală.

Premiul Mânzul Şarg, acordat anual în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, va fi primit de regizorul clujean Lakatos Robert.

De asemenea, filmele realizate în tabăra de creaţie Filmett Workshop care a avut loc în această vară la Sânvăsii, judeţul Mureş, vor putea fi vizionate în premieră absolută cu prilejul Zilelor Filmului Maghiar. În acest an, tabăra de vară a Asociaţiei Filmtett, care funcţionează ca o fabrică de film în miniatură, a produs patru scurtmetraje live action şi şase filme de animaţie, iar ca bonus, echipa de directori de imagine a realizat un studiu propriu de cinematografie, iar echipa de actori a realizat un scurtmetraj pe baza scenariului improvizat şi a instrucţiunilor regizorale ale mentorului lor, Hajdu Szabolcs. Ultimele retuşuri au fost făcute în săptămânile care au trecut de la tabără, astfel încât participanţii înşişi nu avut încă prilejul de a-şi vedea filmele în starea lor finală. Proiecţia creaţiilor va avea loc la Cinema Arta în 10 octombrie, de la 12:30. Filmele vor fi proiectate în prezenţa mai multora dintre creatori.

Proiecţii la Zilele Filmului Maghiar vor avea loc – cu ajutorul co-organizatorilor locali – şi în alte 15 localităţi din Transilvania: Timişoara, Arad, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Gherla, Săvădisla, Sibiu, Braşov, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks