Ca răspuns la amenințările tot mai mari la adresa independenței editoriale, PE își va adopta poziția cu privire la un proiect de lege pentru consolidarea independenței mass-mediei din UE.
Parlamentul dorește ca Legea europeană privind libertatea mass-mediei, asupra căreia eurodeputații vor dezbate și vota marți, să oblige statele membre să asigure pluralismul mass-mediei și să protejeze independența mass-mediei de interferențele guvernamentale, politice, economice sau private.
Eurodeputații cer interzicerea tuturor formelor de interferență în deciziile editoriale ale furnizorilor de servicii mass-media și doresc să împiedice exercitarea de presiuni externe asupra jurnaliștilor, cum ar fi forțarea acestora să-și dezvăluie sursele, accesarea de conținut criptat de pe dispozitivele acestora sau utilizarea de spyware.
Mandatul de negociere cu statele membre urmărește, de asemenea, să sporească transparența informațiilor privind proprietatea mass-mediei, să protejeze mass-media împotriva deciziilor arbitrare ale platformelor online foarte mari, să consolideze viabilitatea economică a industriei și să introducă un plafon pentru publicitatea de stat pentru a evita ca mass-media să devină dependentă de aceasta.
Articolul PE pledează pentru o protecție sporită a jurnaliștilor și a libertății mass-mediei din UE apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro