AcasăStiri generaleAlba: Record de cursanţi la Şcoala de Arte şi Meşteşuguri; învaţă să...

Alba: Record de cursanţi la Şcoala de Arte şi Meşteşuguri; învaţă să facă tulnice, să ţeasă sau să cânte la taragot

Un număr de record de cursanţi, respectiv peste 330, s-au înscris în acest an pentru a studia la Şcoala de Arte şi Meşteşuguri Alba, înfiinţată în urmă cu peste o jumătate de secol şi care are ca specializări, printre altele, de confecţionare tulnice, lespezi de piatră sau draniţă şi stâlpi funerari, ţesături tradiţionale, cojocărie sau cizmărie.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, Şcoala de Arte şi Meşteşuguri din cadrul Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba a început în această săptămână anul şcolar şi a înregistrat un nou număr record de cursanţi înscrişi.

‘Instituţia de învăţământ vocaţional înregistrase precedentul record la admiterea de anul trecut, când a avut aproximativ 250 de noi cursanţi la specializările care funcţionează sub tutela acesteia. În acest an, peste 330 de noi cursanţi s-au înscris pentru a studia la clasele instituţiei şi reprezintă, totodată, un nou record în activitatea de peste 50 de ani a şcolii’, se menţionează în comunicatul Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba.

În planul de şcolarizare sunt 44 de specializări, durata cursului variind între doi, trei sau patru ani, pe trei nivele de studii: începător, mediu şi avansat.

Toate specializările de meşteşuguri tradiţionale se desfăşoară fără a fi percepute taxe de şcolarizare, cu scopul conservării şi promovării meşteşugurilor respective, dar şi pentru stimularea consumului de produse meşteşugăreşti autentice.

‘În ultimii ani, numărul celor care doresc să studieze la şcoala noastră este în continuă creştere, fapt care ne-a determinat să suplimentăm locurile şi să îmbogăţim oferta educaţională cu noi specializări. (…). În cei peste 50 de ani de activitate, şcoala a pregătit aproape 11.000 de cursanţi, iar mulţi dintre aceştia reprezintă la ora actuală repere culturale şi artistice în domeniile pe care le-au aprofundat în cadrul şcolii noastre’, a spus, managerul Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’, Alexandru Pal, citat în comunicatul menţionat.

Cursurile sunt cu predare colectivă, dar şi individuală şi se derulează în Alba Iulia, Aiud, Cugir, Câmpeni, Albac, Avram Iancu, Arieşeni, Baia de Arieş, Biia, Ciugud, Loman, Gârda de Sus, Stremţ, Şugag, Vidra. De asemenea, câteva cursuri pot fi urmate şi online.

Printre specializări se numără Ţesături tradiţionale, Muzică vocală tradiţională, Dansuri populare, Instrumente tradiţionale – cântat din tulnic, Gastronomie tradiţională, Confecţionare lespezi de piatră, Confecţionare tulnice, Arta lemnului, Confecţionare draniţă (şindrilă din lemn de brad) şi stâlpi funerari, Dogărie etc.

Şcoala de Arte şi Meşteşuguri a fost înfiinţată în anul 1969, iar în prezent funcţionează ca serviciu în cadrul Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’, venind în întâmpinarea cererilor tot mai numeroase de formare continuă şi petrecere a timpului liber, dar şi a necesităţii de a conserva, promova şi valorifica meşteşugurile tradiţionale româneşti. De la înfiinţare şi până în prezent, peste 11.000 de cursanţi au urmat această şcoală. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks