Premierul Marcel Ciolacu şi-a exprimat convingerea că şi în acest an România va avea a doua creştere economică din Europa, subliniind că nu crede că va fi nevoie de alte măsuri dacă Guvernul se va ţine de aplicarea planului fiscal-bugetar asumat în Parlament.
Şeful Executivului a punctat aceste aspecte, întrebat de presă, la finalul vizitei de la fabrica Coca Cola din Ploieşti, despre discuţiile purtate miercuri, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii FMI.
‘Am avut o discuţie cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, ne-am uitat pe documentul pe care urma să vi-l prezinte şi dumneavoastră, ştiţi foarte bine că s-au văzut cu foarte mulţi miniştri. Eu i-am explicat programul atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, şi concentrarea noastră şi pe reducerea de cheltuieli bugetare, dar, mai ales, pe combaterea evaziunii fiscale. Să nu confundăm reforma fiscală cu măsurile luate în acest moment şi lucrurile sunt cât se poate de clare. Au fost bucuroşi că am pornit, creând acest cadru, şi prin legea pe care am susţinut-o în Parlament am creat cadrul general pentru a începe aceste reforme. Şi cu adevărat trebuie o atenţie deosebită şi pe acest sfârşit de an. Am continuat discuţiile cu domnul ministru al Finanţelor şi pe anul viitor, astfel încât cheltuielile să nu fie scăpate de sub control, cum s-a mai întâmplat în România’, a declarat Marcel Ciolacu.
El a punctat că în cadrul discuţiilor delegaţia FMI a insistat pe zona de microîntreprinderi, dar a explicat că, în opinia sa, argumentele aduse de partea guvernamentală au fost convingătoare.
‘Le-a explicat foarte clar că deja plafonul a fost scăzut la 500.000 şi am revenit de la 1% la 3%. Şi a fost o abordare corectă, ca şi moment de tranziţie până la reforma fiscală. Şi cred că am reuşit să ne convingem unii pe alţii. Normal că au lăsat recomandările, sunt cam aceleaşi şi cu recomandările Băncii Mondiale şi cu recomandările de ţară făcute de către Comisie. Eu zic că fiind mai solidari unii cu alţii vom depăşi şi acest moment, cum întotdeauna a depăşit România. Nu cred, dacă ne ţinem de planul pe care deja l-am pornit, nu cred că vor trebui alte măsuri. A trecut emoţia războiului, deja sunt foarte multe investiţii străine directe şi avem record în acest sens. Şi eu, în continuare, sunt ferm convins că România, şi de această dată, va avea a doua creştere economică din Europa, lucru care se va cimenta şi mai bine macroeconomic’, a declarat Ciolacu.
El a reiterat, în context, că doreşte să grăbească digitalizarea ANAF şi intenţionează să prezinte şi preşedintelui Klaus Iohannis punctul său de vedere pe acest subiect, ca un obiectiv strategic pentru România.
‘Vreau să grăbesc digitalizarea ANAF-ului şi avem deja discuţii în acest sens şi vom avea discuţii şi săptămâna viitoare. O să-i prezint şi preşedintelui României, din punctul meu de vedere fiind un obiectiv strategic în acest moment pentru România, mai ales în contextul actual şi sunt ferm convins, cum vă repetam, nu va fi nevoie de noi taxe. Luna septembrie nu e o lună fantastică pentru colectare. Avem, deja intrăm în octombrie, vine sfârşitul de trimestru…’. a declarat Ciolacu.
Potrivit acestuia, măsura introducerii unui impozit progresiv ar putea fi avută în vedere, ‘în primul rând, după ce îşi termină România restanţa, statul român, de fapt, restanţa de a digitaliza ANAF’.
‘Pe urmă vor exista discuţii în cadrul reformei fiscale dacă se trece la o adevărată sau o revenire la adevărata taxă unică, care să fie unică de această dată, fără excepţii sau se va merge către o impozitare progresivă. Nu vă ascund că eu sunt unul dintre susţinătorii impozitării progresive’, a spus Ciolacu.
Întrebat când va lua Guvernul măsurile recomandate de FMI, premierul a subliniat: ‘Am anunţat suficient apocalipsa ca să o mai anunţăm în continuare, fiindcă ea nu a venit. Nu, în acest moment, dacă ne ţinem de ceea ce am promis şi vom continua şi cu reorganizarea în ministere, exact cum am promis, lucrurile devin sustenabile’.