Acasă55Iohannis: Criza generată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a subliniat cât este...

Iohannis: Criza generată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a subliniat cât este de importantă independenţa energetică

Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiţă, transmite: Criza energetică generată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a subliniat încă o dată cât este de importantă independenţa energetică pentru securitatea noastră, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, aflat la summitul Comunităţii Politice Europene.

Şeful statului a coprezidat, alături de premierul Regatului Norvegiei, Jonas Gahr Store, masa rotundă în cadrul căreia sunt dezbătute aspecte legate de energie, mediu şi combaterea schimbărilor climatice. La acest grup de lucru participă lideri din Islanda, Monaco, Slovenia, Olanda, Cehia, Polonia, Serbia, Malta şi Ungaria.

El a completat că această criză a devenit o oportunitate, ‘accelerând tranziţia verde prin măsuri de eficienţă energetică’.

‘Spre surprinderea Rusiei, am redus masiv, într-un timp foarte scurt, dependenţa noastră energetică de Moscova’, a afirmat şeful statului.

Mai mult, Iohannis a amintit că Uniunea Europeană a decis să integreze Ucraina şi Republica Moldova în piaţa europeană a energiei şi să deschidă accesul la Platforma Europeană de achiziţie comună de gaz spre ţările candidate. ‘Acest lucru indică voinţa noastră puternică de a le aduce mai aproape de ambiţiile UE în materie de energie şi climă’, a arătat el.

Totodată, şeful statului a vorbit de importanţa alinierii industriei la tranziţia verde şi a amintit că România dezvoltă în prezent un proiect de pionierat cu Statele Unite ale Americii, privind reactoarele modulare mici.

‘România este, de asemenea, o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru producţia de panouri solare şi baterii. Disponibilitatea energiei cu emisii scăzute de carbon în România permite dezvoltarea industriilor verzi. Două treimi din energia noastră electrică provine din surse regenerabile şi nucleare şi ne propunem să extindem ponderea energiei regenerabile prin REPowerEU’, a subliniat Klaus Iohannis.

Preşedintele a afirmat că România va extinde cooperarea privind situaţiile de urgenţă induse de schimbările climatice şi privind sistemele de avertizare timpurie spre mai multe ţări din Africa, America Latină şi Caraibe.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks