Pe parcursul anului 2023, 8 copii şi tineri au plecat din centrele rezidenţiale, potrivit Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău, în toate cazurile, după sesizarea poliţiei, fiind găsiţi şi incluşi în cadrul unor programe de consiliere.
De cele mai multe ori, copiii nu au mai revenit în familie sau în mediul rezidenţial după orele de curs sau la sfârşitul perioadei de învoire.
‘În anul 2023 la nivelul D.G.A.S.P.C. Buzău 8 copii/tineri, beneficiari de măsură de protecţie specială nu au revenit în cadrul serviciului social/ familiei de plasament, fie după finalizarea perioadei de învoire, acordată în familie sau în comunitate, fie după finalizarea activităţilor şcolare. Conform procedurilor existente au fost anunţate organele de poliţie. În toate situaţiile, aceştia au fost identificaţi şi au revenit, în siguranţă, în serviciul social sau la domiciliul familiei de plasament, după caz’, a precizat, pentru AGERPRES, Roxana Kovacs, purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău.
Pentru a le atrage atenţia cu privire la riscurile la care se expun atunci când părăsesc mediul rezidenţial, copiii şi tinerii au fost consiliaţi de către specialiştii DGASPC.
‘În astfel de situaţii, echipa multidisciplinară analizează contextul în care s-a produs incidentul, tinerii beneficiind de servicii de consiliere şi suport, în vederea prevenirii acestor situaţii şi a conştientizării riscurilor la care se expun. Copiii şi tinerii beneficiază de măsuri de protecţie, fie în mediul familial – familie de plasament, asistent maternal, fie în mediul rezidenţial – servicii sociale de tip apartament sau casa de tip familial, integrate în comunitate şi au acces la toate activităţile şi serviciile care se desfăşoară la nivelul comunităţii’, a mai precizat Roxana Kovacs.
În jur de 870 de copii şi tineri beneficiază de servicii de protecţie în cadrul DGASPC.