Specialişti din instituţii de cercetare din România, Albania, Belgia, Cehia, Germania, Norvegia, Polonia, Slovacia şi Ungaria vor participa, de marţi până joi, la conferinţă internaţională ‘Lumina vine din Occident! Politicile migraţiei est-europene în timpul Războiului Rece’.
Evenimentul este organizat de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, prin Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, în parteneriat cu Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate şi Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române.
Potrivit unui comunicat remis presei, în deschiderea conferinţei va avea loc o dezbatere, moderată de Alina Bârgăoanu, decanul Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA), şi dedicată rolului emigraţiei în cadrul interacţiunilor din perioada Războiului Rece.
În cele şase sesiuni ale conferinţei sunt abordate teme diferite, de o mare complexitate, precum: motivaţii ale migraţiei spre Occident, rolul poliţiilor politice pentru a împiedica emigrarea, percepţiile occidentale faţă de emigraţie, rolul disidenţei din emigraţie în lupta pentru apărarea drepturilor omului.
‘În perioada Războiului Rece, viaţa cetăţenilor ţărilor Blocului sovietic a fost determinată în mare măsură de izolarea impusă de partidele-stat comuniste, de restricţiile radicale asupra liberei circulaţii a bunurilor culturale şi a altor mărfuri, precum şi a călătoriilor în lumea occidentală. Transformarea Europei de est într-un uriaş lagăr a fost motivată, în primul rând, de diviziunea ideologică, economică şi culturală simbolizată de Cortina de Fier şi de teama autorităţilor comuniste că diferenţele faţă de Occidentul capitalist ar putea compromite unitatea întregului imperiu sovietic’, se arată în comunicat.
Potrivit organizatorilor, scopul conferinţei este de a întări cunoaşterea asupra emigraţiei est-europene în Occident, în lumina noilor materiale de arhivă şi luând în considerare abordările recente de cercetare.
Evenimentul este realizat şi cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii din România.AGERPRES / (AS – autor: Roberto Stan, editor: Marius Frăţilă)