Printre ultimele noutăţi din dotarea SMURD Bihor se află o autospecială dotată cu senzor militar pentru substanţe chimice, cu cea mai performantă dronă şi un sistem de telecomunicaţii, inovaţie proprie, în condiţii fără semnal telefonic, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, în Piaţa Unirii, şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, alături de şeful ISU Bihor, gen Sorin Caba, cu ocazia Zilei SMURD Bihor, care împlineşte pe 12 octombrie 30 de ani de activitate.
‘Sunt 30 de ani de evoluţie, plecând de la un echipaj cu medic şi paramedic, iar astăzi avem 10 echipaje de paramedici, avem echipaje medicale, avem resurse de prim ajutor extinse pentru evenimente cu victime multiple, avem autospeciale de descarcerare, avem diverse echipamente foarte moderne. Aceşti 30 de ani au însemnat o evoluţie continuă nu doar pe partea operativă, de dezvoltare a echipajelor în Oradea şi în judeţ, ci şi o continuă pregătire. Pregătire care s-a realizat iniţial la nivelul unităţii cu sprijinul medicilor, pentru formarea primilor paramedici, ulterior, după 2008, prin Centrul de pregătire C.I.D.A.S., din Sântion, unde s-au format peste 1.900 de paramedici, medici cu diverse calificări, poliţişti, jandarmi, salvamontişti şi voluntari, din aproape toată ţara,’ a declarat gen. Sorin Caba.
Echipajele serviciului de urgenţă îşi prezintă, în cursul zilei de miercuri, în Piaţa Unirii, atât o parte din dotările istorice (fabricate în 1965), cât şi cele mai noi achiziţii, unele autospeciale unicat, concepţie a SMURD Bihor-ISU Crişana: o autospecială folosită ca punct de comandă mobil, un echipament modern de detecţie a substanţelor chimice şi o dronă foarte performantă.
‘Este vorba de un senzor performant care detectează substanţele chimice, care se mai găseşte, în România, doar în dotarea Ministerului Apărării Naţionale, în câteva unităţi de ale lor. Pe partea civilă este primul, extrem de eficient, folosit în cazul unor accidente sau incidente care implică substanţe chimice periculoase, în spaţii închise, pentru că va ajuta la identificarea lor rapidă,’, a explicat dr. Hadrian Borcea.
Drona performantă poate zbura la 50 de kilometri distanţă de operator. Potrivit dr. Borcea, aparatul are camere cu vedere de noapte şi prin infraroşu, care ajută la detectarea persoanelor de la mare distanţă. ‘Identifică de la câţiva kilometri o ţigară aprinsă. Va ajuta la căutarea persoanelor care au o căldură a corpului mai mare decât căldura mediului în care dispar, inclusiv în pădure,’ a explicat medicul.
De asemenea, autospeciala dispune de un sistem de comunicaţii, conceput de SMURD Bihor în colaborare cu ISU Bihor, care permite în zona de acţiune a salvatorilor, să folosească ‘absolut orice fel unde, fie radio, fie de altă natură, pe care le transformă, le conduce la un router propriu şi le redistribuie către salvatori’, astfel încât să permită salvatorilor să comunice cu exteriorul, în lipsa semnalelor de telefonie, inclusiv prin satelit.
Un alt proiect creat la Oradea şi care s-a extins la nivel naţional, în acest an, este ambulanţa pentru transport pacient înalt contagios, care permite transportul în siguranţă atât pentru pacient cât şi pentru personal, a unor pacienţi precum cei din perioada Covid, chiar folosită în acest scop. ‘Proiectul a fost preluat la nivel naţional şi vor fi livrate în ţară, zece astfel de ambulanţe,’ a precizat dr. Hadrian Borcea.
Generalul de brigadă Sorin Caba, şeful ISU Crişana, a evidenţiat Punctul de comandă mobilă, organizat într-o autospecială dotată cu sistem de comunicare prin satelit, care îşi va dovedi utilitatea în situaţia intervenţiilor de lungă durată, pe teren, în caz de inundaţii, cutremure sau incendii de vegetaţie. Autospeciala a fost cumpărată de IGSU, în cadrul unui proiect european.
‘Este un punct de comandă care va avea facilităţi şi comunicare la distanţă din orice zonă a judeţului. Este un echipaj independent, care va putea să asigure nu doar interoperabilitatea cu punctul de comandă fix de la nivelul unităţii ISU, ci şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, la nevoie’, a declarat generalul Caba.
SMURD Bihor împlineşte, pe 12 octombrie, 30 de ani de existenţă, fiind al doilea asemenea serviciu înfiinţat în România după cel din Târgu Mureş.
Înfiinţat în anul 1993, când a început să intervină în situaţii de urgenţă cu cinci medici şi cinci asistenţi, serviciul SMURD Bihor are acum 70 de medici şi asistenţi şi circa 400 de paramedici.
În cele trei decenii, echipajele au avut peste 141.400 de misiuni, iar în anul 2023, până acum, SMURD Bihor a desfăşurat 8.259 de intervenţii, în medie 30 pe zi.
De la ora 14.30, urgentiştii vor face aici şi demonstraţii la intervenţii, simulând un accident rutier şi o resuscitare. Aniversarea SMURD a cuprins sâmbătă şi un concurs, cu 240 de liceeni, ce a finalizat cursurile de prim ajutor susţinute, în ultima lună, în 48 de unităţi de învăţământ din Oradea, Beiuş şi Marghita.