AcasăStiri generaleComisie: Deşi produce mirosuri, depozitul de deşeuri de la Braşov nu are...

Comisie: Deşi produce mirosuri, depozitul de deşeuri de la Braşov nu are depăşiri la hidrogen sulfurat

Fin Eco SA, societatea care administrează rampa de deşeuri a municipiului Braşov, se încadrează în limitele impuse de Autorizaţia Integrată de Mediu (AIM) fără depăşiri ale nivelului de emisii monitorizate şi fără abateri în activitate faţă de prevederile AIM, au constatat membrii comisiei mixte care a efectuat, în perioada 18 septembrie – 4 octombrie, un control la această firmă.

Comisia a fost constituită prin ordin al prefectului Braşovului, Mihai Cătălin Văsii, în urma semnalării de către APM Braşov a unor depăşiri a concentraţiilor admise de hidrogen sulfurat în zona Timiş-Triaj din municipiul reşedinţă, date înregistrate de laboratorul mobil de monitorizare a calităţii aerului la începutul lunii septembrie.

‘În timpul controlului pe amplasament a fost sesizată prezenţa mirosului în apropierea surselor de emisie: lângă zona activă de depozitare a deşeurilor în celula 4, zona bazinului de levigat, intensitatea mirosului diminuându-se cu creşterea distanţei către limita amplasamentului. Astfel au fost impuse măsuri specifice: acţiuni de plantare /înlocuire a perdelei vegetale din cadrul depozitului în zona din dreptul celulei 4 spre bazinul de colectare levigat; suprafaţa activă de depozitare a deşeurilor în celula 4, în perioadele apariţiei disconfortului olfactiv, să fie de maxim 1.000 mp (deşi legislaţia permite o suprafaţă de 2.500 mp), iar la sfârşitul fiecărei zile, suprafaţa activă sa fie acoperită; bazinul de levigat să fie prevăzut cu sistem de acoperire plutitor pentru reducerea emisiilor; transmiterea la GNM CJ Braşov, săptămânal, a monitorizării staţiei de ardere gaz de depozit pentru indicatorii ‘temperatură de ardere’ şi ‘debitul gazului intrat în sistemul de ardere’; reactualizarea planului de management al mirosului’, se arată în raportul citat.

Referitor la închiderea temporară a celulei 3, pentru verificarea conformării etapelor realizate, s-au efectuat, prin sondaj, măsurători ale stratului de acoperire, a pantei taluzurilor, s-a verificat sistemul de degazare a celor 9 puţuri şi racordarea acestora la sistemul de ardere, nici aici nefiind constatate neconformităţi.

‘(…) pentru a diminua posibilitatea apariţiei în viitor a altor sesizări privind disconfortul olfactiv provenit de la rampa de deşeuri ce aparţine Fin Eco SA, deşi legislaţia de mediu şi Obligaţiile de mediu impuse acestuia precizează termenul de închidere finală a Celulei nr. 3 în 31.12.2028, GNM-CJ Braşov, în acord cu FIN ECO SA, a impus o nouă măsură, şi anume: ‘Se va analiza tehnic, procedural şi în limitele impuse de legislaţia specifică posibilitatea închiderii definitive a celulei 3 până la sfârşitul anului 2024. FIN ECO va comunica GNM soluţia fezabilă din punct de vedere tehnic pentru închiderea definitivă în termenul propus’, mai precizează raportul.

Totodată, membrii comisiei mixte au realizat 13 controale la toţi operatorii economici identificaţi de APM Braşov cu amplasamente în zona Triaj şi Timişul Sec, în urma acestora comisarii GNM-SCJ Braşov aplicând 3 sancţiuni contravenţionale (în valoare totală de 75.000 de lei) pentru nerespectarea prevederilor legale din punct de vedere al legislaţiei de mediu. Este vorba despre SC Brasobere SRL, care nu a depus declaraţiile privind obligaţiile la Fondul de mediu pentru ambalajele introduse pe piaţa internă, şi SC Wopfinger Transport Beton SRL – pentru modul de gestionare a deşeurilor (anvelope uzate abandonate pe sol). De asemenea, unui operator economic – SC 595 Solutions SRL- i s-a impus măsura suspendării activităţii în lipsa autorizaţiei de mediu, a precizat Instituţia Prefectului Braşov, care a centralizat datele colectate de membrii comisiei mixte.

‘Tuturor agenţilor economici controlaţi li s-au impus măsuri specifice de monitorizare a nivelului de emisie de hidrogen sulfurat (H2S), precum şi întocmirea unui Plan de gestionare a mirosului. Unui singur operator i s-a impus măsura dotării cu sisteme de exhaustare şi echipamente de reţinere a noxelor rezultate din procesul tehnologic’, a precizat sursa citată.

La rândul lor, inspectorii sanitari din cadrul DSP Braşov au impus măsura obligatorie pentru efectuarea evaluării impactului asupra stării de sănătate a populaţiei în conformitate cu Metodologia de organizare a studiilor de evaluare a impactului anumitor proiecte publice şi private asupra sănătăţii populaţiei, pentru 4 unităţi economice: SC 595 Solutions SRL, SC Brai Cata SRL – Bucureşti, sucursala Braşov (operator de salubritate), SC Viarom – staţie mixturi asfaltice şi SC Fin Eco SA Braşov.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks