AcasăStiri generaleSibiu: Documentare despre pericolele vieţii în online, la Astra Film Festival; unul...

Sibiu: Documentare despre pericolele vieţii în online, la Astra Film Festival; unul este despre Rusia

Trei filme documentare despre pericolele vieţii în online, printre care şi o producţie despre copiii din Rusia, vor fi prezentate în premieră naţională, la Astra Festival, în programul special ‘Vieţile noastre în online’, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

Filmul ‘Manifest’ va avea proiecţia marţi, 17 octombrie, şi sâmbătă, 21 octombrie, la Astra Film Cinema, în Piaţa Mică din Sibiu. Bilete sunt disponibile pe https://www.astrafilm.ro/ro/2023/film/manifest.

‘O realitate şocantă ne dezvăluie Manifest, de Angie Vinchito (Rusia). Folosind imagini filmate cu telefoanele, pe care copiii şi adolescenţii din Rusia le-au postat pe reţelele de socializare în ultimii ani, documentarul decupează, chirurgical, alternând momentele de rutină şi jocurile inocente din curtea şcolii, cu situaţii tensionate şi scene de veritabilă teroare, cum sunt cele în care focuri de armă se aud în curtea unei şcoli. Teroare, denunţând opresiunea şi agresivitatea unei societăţi în pierdere de echilibru’, se arată în comunicatul de presă.

Documentarul francez ‘Insula lu Knit’ va fi prezentat vineri, 20 octombrie, de la ora 21,15 în Promenada Mall la Cine Gold 6. Biletele se pot cumpăra de pe https://www.astrafilm.ro/ro/2023/film/insula-lui-knit.

‘Insula lu Knit, de Ane Ekiem Bărbier, Guilhem Causse şi Quentin L’helgoualc’h (Franţa), e o docu-ficţiune care îmbină cine-verite-ul şi jocurile video. Cineaştii adoptă avaturi cât mai asemănătoare cu rolurile clasice dintr-o echipă restrânsă de filmare şi invită publicul într-un proiect novator, în care graniţa dintre ficţiune şi realitate, dintre lumea reală şi cea simulată, devine, uneori, dificil de trasat’, potrivit organizatorilor.

Producţia britanică ‘Altă identitate’ va fi proiectată miercuri, 18 octombrie, la Sala Thalia. Proiecţia este urmată de o dezbatere la care participă Mihnea Măruţă, filozof şi jurnalist, moderată de Minodora Sălcudean, profesor universitar ULBS. Acest documentar mai poate fi văzut vineri, 20 octombrie, de la ora 13,15, tot în Promenada Mall, la Cine Gold. Filmul va fi urmat de o sesiune Q&A, cu participarea psihoterapeutului integrativ Cristina Ösz Bilete: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/astra-film-junior/film/alta-identitate.

‘O studentă descoperă că imaginea şi identitatea i-au fost furate şi folosite în materiale pornografice disponibile pe internet. Este subiectul documentarului ‘Altă identitate’, de Sophie Compton şi Reuben Hamlyn (producţie Marea Britanie, SUA). Realizatorii o urmăresc pe tânăra pornită pe un drum anevoios, în căutarea dreptăţii, într-un film ce invită la meditaţie cu privire la riscurile şi la securitatea din acest mediu. Este un film recomandat adolescenţilor, despre cazuri extreme, deepfake, probleme de etică şi limitele expunerii online. În film apar imagini blurate cu conţinut explicit’, se precizează în comunicatul organizatorilor.

Cea de-a 30-a ediţie a Astra Film Festival va avea loc în perioada 15-22 octombrie, la Sibiu, fiind recomandat de organizatori drept ‘unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficţiune din Europa’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks