Trei bărbaţi sunt cercetaţi într-un dosar de evaziune fiscală şi delapidare de aproximativ 10 milioane de lei, după ce ar fi ascuns operaţiuni comerciale pentru a nu plăti taxe către stat şi ar fi înregistrat achiziţii fictive de la firme ‘fantomă’, doi dintre suspecţi fiind reţinuţi.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Poliţia Română, dosarul vizează doi oameni de afaceri din Bihor şi unul din Bucureşti, care sunt cercetaţi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Bihor şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
‘Din cercetările efectuate a reieşit că, în perioada 2019 – 2023, doi bărbaţi, de 45 şi 48 de ani, în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale, cu sediul în localitatea Haieu, judeţul Bihor, în scopul sustragerii de la plata taxelor (TVA) datorate bugetului de stat, ar fi omis, în parte, evidenţierea în documentele legale comunicate organului fiscal, a operaţiunilor comerciale realizate şi implicit a veniturilor obţinute în relaţiile comerciale derulate cu clienţii societăţii, în valoare totală de aproximativ 3.250.000 de lei, prejudiciind, astfel, bugetul general consolidat al statului cu 1.396.519 lei, reprezentând TVA’, se arată în comunicat.
De asemenea, bărbatul de 48 de ani, care mai reprezenta două firme din Haieu, în perioada 2019 – 2023, ‘în scopul sustragerii de la plata taxelor şi a impozitelor datorate bugetului de stat, ar fi înregistrat în evidenţele contabile diverse operaţiuni de achiziţie de bunuri (materiale de construcţie) şi de servicii (în construcţii)’.
‘Acestea nu ar fi avut la bază operaţiuni comerciale reale, fiind folosite facturi fictive, emise de patru societăţi comerciale de tip ‘fantomă’, cu sediile în judeţele Bihor şi Ilfov, în valoare totală de circa 20.000.000 de lei. Reprezentanţii acestora, bărbatul de 48 de ani din judeţul Bihor, şi un alt bărbat, de 66 de ani, din municipiul Bucureşti, ar fi prejudiciat astfel bugetul general consolidat al statului cu aproximativ 3.250.000 de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit’, informează Poliţia Română.
Acelaşi om de afaceri bihorean, între anii 2019 şi 2022, ‘în scopul obţinerii unui folos patrimonial injust, ar fi interpus, în mod fictiv, două societăţi de tip ‘fantomă’, între societăţile beneficiare, administrate de acesta şi societăţile furnizoare de bunuri şi servicii, pentru a majora nejustificat cheltuielile celor două firme din judeţul Bihor’. Astfel, el ar fi creat ‘un circuit documentar fals’, prin care ar fi urmărit ‘devalizarea patrimoniului societăţilor’ şi însuşirea banilor transferaţi către firmele ‘fantomă’, în total 3.846.934 lei.
De asemenea, bihoreanul ar fi simulat cedarea unei creanţe de 1.490.000 de lei către o firmă din Oradea, în schimbul încasării sumei de 15.000 de lei, prejudiciind astfel patrimoniul celor trei societăţi cu 5.336.934 de lei.
În acelaşi caz, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice îl cercetează pe partenerul de afaceri din Bucureşti (66 de ani), bănuit de complicitate la evaziune fiscală şi delapidare. Între 2019 şi 2022, ca reprezentant al unor firme din Bihor şi Ilfov, l-ar fi ajutat pe bihorean să se se sustragă de la plata taxelor şi impozitelor către stat şi ‘devalizarea patrimoniului celor două societăţi cu sediul în localitatea Haieu’. Bucureşteanul ar fi întocmit şi emis facturi fictive, ceea ce ar fi condus la crearea unui circuit comercial artificial, pentru majorarea preţurilor în mod nejustificat, în valoare de aproximativ 20.000.000 de lei.
Potrivit anchetatorilor, prejudiciul total este de 9.983.453 de lei, din care 4.646.519 lei prejudiciul provocat bugetului de stat, reprezentând TVA şi impozit pe profit, respectiv 5.336.934 de lei – prejudiciul produs prin devalizarea patrimoniului celor trei firme din Bihor.
În cursul zilei de joi, anchetatorii au făcut o percheziţie la sediul unei firme din Haieu, în urma căreia au ridicat diverse documente financiar – contabile şi computere. Anterior, trei percheziţii domiciliare au fost făcute în acest dosar în luna iulie.
În acest caz, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile, precum şi poprirea sumelor deţinute în conturile bancare ale suspecţilor.
Cei doi oameni de afaceri bihoreni au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru evaziune fiscală şi delapidare, iar procurorii urmează să decidă dacă vor cere judecătorilor să-i aresteze preventiv.