România, la solicitarea Ambasadei Ucrainei, a asigurat preluarea a 220 de cetăţeni ucraineni evacuaţi din Israel, urmând ca luni un alt transport să sosească pe Aeroportul Internaţional ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca.
”În contextul exacerbării conflictului din Orientul Mijlociu dintre Israel şi palestinieni, România acţionează într-un spirit de solidaritate internaţională, oferind astfel sprijin cetăţenilor ucraineni nevoiţi să fugă din nou din calea războiului.
Ca urmare, în această seară (n.r. sâmbătă), la solicitarea Ambasadei Ucrainei în România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Dealul Spirii’ Bucureşti-Ilfov, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului General pentru Imigrări şi al reprezentanţei din România a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), asigură preluarea cetăţenilor ucraineni evacuaţi din Israel”, se arată pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Astfel, cei 220 de cetăţeni ucraineni care sunt preluaţi vor beneficia de asistenţă medicală asigurată de către personalul specializat din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), urmând ca o parte dintre aceştia să îşi continue drumul mai departe, iar restul (aproximativ 40-50 persoane) să fie transportaţi în spaţii de cazare temporară, oferindu-li-se un refugiu sigur în aceste momente dificile, precizează DSU.
De asemenea, în data de 16 octombrie, un alt transport cu cetăţeni ucraineni va sosi pe Aeroportul Internaţional ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca.
Cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Avram Iancu’ al judeţului Cluj, echipele medicale SMURD vor asigura asistenţă medicală de specialitate acestora. Totodată, autorităţile române vor pune la dispoziţie spaţii temporare de cazare.
”Este important de menţionat că România acţionează în conformitate cu principiile de solidaritate internaţională, sprijinind cetăţenii israelieni, dar şi ucraineni în această perioadă dificilă, demonstrându-şi ferm angajamentul faţă de pace şi stabilitate”, menţionează sursa citată.
La sosirea în ţară, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratul General pentru Imigrări vor asigura în regim de urgenţă permisul de intrare pe teritoriul României a cetăţenilor evacuaţi, precum şi asigurarea unui regim prioritar la efectuarea procedurilor de trecere a frontierei. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) va asigura cazarea temporară şi hrană pe perioada cazării şi va sprijini cetăţenii ucraineni care doresc ulterior să părăsească România şi nu au posibilităţi financiare.
”Întreaga misiune umanitară se desfăşoară sub coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), iar pentru realizarea acestei acţiuni complexe subliniem importanţa implicării rapide a tuturor instituţiilor amintite anterior, angrenate în gestionarea acestei situaţii, inclusiv sprijinul oferit de Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti şi Aeroportul Internaţional ‘Avram Iancu’ din Cluj-Napoca, respectiv Consiliului Naţional Român pentru Refugiaţi (CNRR) şi International Justice Mission (IJM). De asemenea, în vederea îndeplinirii cu succes a misiunii umanitare, DSU se află în legătură şi cu reprezentanţi ai Ambasadei Ucrainei din Israel”, mai arată DSU.