Acasă93Alba: Angajator amendat cu 120.000 de lei pentru 6 persoane muncind la...

Alba: Angajator amendat cu 120.000 de lei pentru 6 persoane muncind la negru

Şase persoane care lucrau pentru o firmă de plasare de produse, la chat, au fost depistate de către inspectorii de muncă din Alba că munceau fără forme legale de angajare, motiv pentru care societatea în cauză a fost amendată cu 120.000 de lei.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, AGERPRES, de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Alba, în urma controalelor efectuate săptămâna trecută la 37 de unităţi, inspectorii de muncă au aplicat 6 sancţiuni, din care 5 amenzi în valoare totală de 129.500 de lei şi un avertisment. Cea mai mare amendă, în valoare de 120.000 de lei, a fost dată unui angajator pentru 6 persoane depistate în lucru fără forme legale de angajare.

Inspectorul şef al ITM Alba, Izabella Ursaleş, a precizat, pentru AGERPRES, că este vorba de o societate din Alba, cu obiectul de activitate ‘Comerţ cu amănuntul efectuat în afara magazinelor, standurilor, chioşcurilor şi pieţelor’. Mai exact, cele 6 persoane lucrau la un centru chat, în vederea plasării de produse. fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă.

Alte deficienţe constatate în controale de către inspectori au fost neplata orelor suplimentare şi neacordarea concediilor legale de odihnă anuale, neacordarea repausului săptămânal şi a sporului aferent, nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului sau dosarele personale nu conţin actele necesare angajării.

Totodată, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlate 23 de unităţi, din care 11 au fost sancţionate. Inspectorii de muncă au aplicat o amendă de 3.000 de lei şi 13 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale au fost lipsa fişelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare şi/sau periodică a lucrătorilor, lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională pentru activităţile desfăşurate, lipsa autorizării iniţiale şi a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks