O fermă mai deosebită, deschisă în urmă cu doar două luni, în comuna Odoreu de lângă municipiul Satu Mare, a reuşit să aducă peste 10.000 de vizitatori într-un timp foarte scurt.
Ferma familiei Blaga are sute de exemplare din zeci de specii care provin atât din ţară cât şi din străinătate, precum lame, canguri pitici, papagali, oi, struţi, emu, iar bucuria vizitatorilor, în special a copiilor, este că pot interacţiona cu acestea. Vizitatorii pot pune mâna pe măgari, pe struţi, pot mângâia iepuraşi, pisici sau alte animale.
Blaga’s Farm a fost înfiinţată de către soţii Andreea şi Daniel Blaga la marginea comunei Odoreu, pe un teren pe care aceştia aveau o plantaţie de castraveţi. Au împrejmuit terenul, au amenajat ţarcuri, adăposturi pentru animale, un canal cu apă pentru păsări şi au început să o populeze cu animale.
Daniel Blaga a explicat, pentru AGERPRES, că totul a început din dorinţa de a face ceva ce nu este în zonă şi de a ţine familia unită, de a-i păstra pe copii alături când vor creşte.
‘Noi suntem de fapt un manej, nu suntem nici grădină zoologică, nici fermă. Am vrut să îmi ţin copiii alături de mine, sper să îi ţin şi pe viitor când vor creşte, să le las lor ceva care e creat de noi. Vom vedea cum vor evolua lucrările, sper să ţinem familia aproape. E un proiect de familie. Crescând la ţară, cred că aşa poţi să ţii familia aproape, lucrând împreună, într-o conexiune cu natura, cu animalele’, a spus Daniel Blaga.
Printre animale se numără struţi, lame, cerbi, oi, măgari, cai, lebede albe şi negre, raţe, struţi, emu, capre pitic, ponei, canguri, găini, păuni, papagali, veveriţe, ratoni, dihori, vaci scoţiene, iepuri, pisici, câini, broaşte ţestoase, porumbei.
Cei mai mulţi vizitatori sunt din judeţul Satu Mare, dar au fost şi turişti din Maramureş sau chiar Timişoara. În toată România există puţine astfel de ferme.
‘Din Maramureş vin foarte mulţi. Din judeţul Satu Mare au venit din toate zonele, de la Tăşand, Carei. Am avut şi din Zalău, dar nu foarte mulţi, că e aproape de Cluj şi la Cluj mai este aşa ceva ce avem noi. Noi am fost la patru astfel de ferme, care sunt destul de mari. De acolo am luat ce am considerat noi că e mai bun. Am stat, am meditat, ne-am uitat unde merg oamenii mai mult, am studiat. Din patru ferme am făcut una’, a arătat Daniel.
În momentul de faţă nu e foarte dificilă întreţinerea animalelor. Proprietarii spun că ‘sunt costuri acceptabile’, mai ales că ei produc o bună parte din hrană.
Cel mai pretenţios animal este lama, care va trebui închis pe perioada iernii.
Cei mai fericiţi sunt copiii, care au ocazia să ia în braţe animăluţele mici şi să mângâie caii, măgarii.
‘Copiii sunt cei mai bucuroşi, cei mai fericiţi. E lumea lor. Mai mult de atât nu cred că îşi doreşte un copil, să pună mâna pe animale, să se joace cu ele. Reclamaţii nu am avut, dar mai sunt mici probleme, mai iese câte o capră, dar acestea sunt mici detalii. Este un loc de relaxare, avem un loc de joacă foarte mare pentru copii. Avem proiecte în derulare şi vom mai creşte mult’, a mai spus Daniel.
De asemenea, foarte iubite sunt şi pisicile de la fermă, mulţi copii întrebând dacă le pot lua acasă şi se despart cu greu de ele.
O atenţie deosebită se acordă copiilor cu dizabilităţi, care beneficiază de intrare gratuită.
‘Am hotărât ca cei de la casele de copii, cu dizabilităţi, vor intra gratuit. Cei care fac terapie cu caii, cu poneii, să ne sune din timp să ne facem timp pentru ei. Îi punem pe căluţ, ei trebuie luaţi un pic altfel, dar în limita timpului cu cel mai mare drag îi ajutăm să le oferim clipe frumoase’, a precizat Daniel.
Imaginile cu animalele de la Blaga’s Farm au devenit virale pe reţelele sociale, astfel că ferma s-a umplut repede de oameni curioşi, nu doar copii, ci şi adulţi. AGERPRES / (A – autor: Gheorghe Pietrar, editor: Marius Frăţilă)