USR a depus o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la hotărârea Parlamentului prin care PSD și PNL au instalat în conducerea ANCOM, instituție cheie pentru piața de comunicații, doi oameni de partid, fără nicio pregătire profesională în domeniu.
Sesizarea USR vizează Hotărârea Parlamentului nr. 33/2023 prin care PSD și PNL i-au numit în funcția de vicepreședinte al ANCOM pe Vlad Bontea și Pavel Popescu. Cei doi – primul fost deputat PSD și șef al PSD Strehaia, al doilea până mai ieri deputat PNL – îl vor seconda din posturile primite de la partid pe Valeriu Zgonea, un alt politruc recompensat cu funcție și salariu de peste 9.000 de euro pe lună.
„Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații trebuie eliberată de troica habarniștilor. Este pentru prima oară în istoria ANCOM când niciunul dintre cei trei din conducere nu are nicio expertiză în domeniu. I-am audiat pe toți trei in comisie: un absolvent de căi ferate la seral, un coordonator de agenți de pază, absolvent la Bioterra, și unul care nu și-a terminat facultatea la vremea ei. Aceștia compun incompetenta treime pe care majoritatea PSD-PNL din Parlament a pus-o șefă la ANCOM peste o armată de ingineri electroniști și automatiști, oameni cu ani grei de școală în spate”, declară deputatul USR Radu Miruță, membru în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor.
ANCOM este printre puținele instituții ale statului cu un rol extrem de tehnic, căreia coaliția PSD-PNL i-a dat ultima lovitură, cu încălcarea legislației în vigoare, susține USR, într-un comunicat dat presei.
OUG 22/2009 privind înființarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații prevede la art. 11 alin. (3) că președintele și vicepreședinții ANCOM trebuie să aibă o experiență de cel puțin 5 ani în domeniul comunicațiilor sau în domeniul juridic ori economic în general. Or, criteriul pregătirii profesionale a fost ignorat cu desăvârșire de majoritatea PSD-PNL, atât în comisii, cât și în plenul reunit, fiind numiți doi impostori în locul unor profesioniști neafiliați politic.
Ignorarea condițiilor legale pentru numirea în conducerea ANCOM reprezintă o încălcare a prevederilor constituționale care stabilesc că „în România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”.
În sesizarea USR se arată și că numirea celor doi s-a făcut cu încălcarea prevederilor Directivei europene 2018/1972 de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice, potrivit cărora conducerea unei autorități naționale de reglementare trebuie să fie numită „din rândul unor persoane cu autoritate și experiență profesională recunoscute, pe bază de merit, competențe, cunoștințe și experiență și în urma unei proceduri de selecție deschise și transparente“.
Articolul USR atacă la CCR numirile făcute în conducerea ANCOM apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro