Un eseu cinematografic dedicat lui Ciprian Porumbescu şi Mihai Eminescu va fi difuzat, în premieră, luni, la Centrul de Cultură Apollonia din Braşov.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, evenimentul face parte din proiectul ‘Bal – Braşovul Artistic Literar’, iar prima parte a evenimentului, ‘Balul vienez – Walz for Change/Vals pentru Schimbare’, care a avut un caracter caritabil, a avut loc vineri, la Cercul Militar Braşov.
Prima ediţie a balului vienez a fost dedicată aniversării a 170 de ani de la naşterea marelui compozitor Ciprian Porumbescu şi s-a bucurat de înaltul patronaj al Ambasadei Austriei în România şi al Consulatului Austriei la Sibiu. Din repertoriul orchestrei au făcut parte şi lucrări compuse de Ciprian Porumbescu, unele dintre ele dedicate balurilor de la Viena, precum ‘Camelii’.
‘A fost un eveniment deosebit, într-un cadrul fantastic. (…) S-a apropiat de balurile vieneze, deşi nu este corect să facem o comparaţie în acest sens. În Austria, aceste baluri sunt o tradiţie de sute de ani. Dar dacă organizatorii reuşesc să organizeze şi a doua ediţie a Balului vienez la Braşov, sunt convins că va fi o reuşită şi astfel va deveni o tradiţie şi aici’, a declarat, la finalul evenimentului, consulul onorific al Republicii Austria la Sibiu, Andreas Huber.
Iniţiatoarea proiectului, Bianca Beatrice Michi, a precizat că ideea unui astfel de eveniment s-a născut din dorinţa de a aduce publicului din România atmosfera fascinantă a unui bal vienez, după modelul celui organizat de Societatea România Jună, organizaţia studenţilor români de la Viena din care făceau parte cei doi reprezentanţi de marcă ai culturii române.
‘Balurile organizate de această societate aveau, pe lângă scopul lor cultural, şi o latură socială care viza strângerea unor fonduri pentru susţinerea din punct de vedere material a studenţilor cu posibilităţi materiale mai reduse. Acesta a fost detaliul care m-a inspirat să dedic balul vienez Walz for Change, ediţia I, celor mai talentaţi elevi de la liceele de muzică şi artă din oraş, pentru a încuraja aptitudinile lor artistice şi pentru a aduce deopotrivă o schimbare în vieţile acestor tineri creatori şi o schimbare în mentalul colectiv, prin angrenarea actorilor sociali în iniţiative de tip educaţie prin cultură’, a afirmat Bianca Beatrice Michi.
Potrivit cineastului Cristian Radu Nema, cofondator al proiectului, ‘succesul pe care l-a avut prima ediţie a Balului Vienez în oraşul de la poalele Tâmpei, Braşov, confirmă că s-a născut, deja, o tradiţie’.
Proiectul este cofinanţat de Primăria Municipiului Braşov.