AcasăStiri generaleDolj: Primăria Craiova a folosit 40 milioane lei din cele 132 milioane...

Dolj: Primăria Craiova a folosit 40 milioane lei din cele 132 milioane programate la investiţii în 2023

Primăria municipiului Craiova a investit anul acesta 40 milioane lei din venituri proprii din cele 132 milioane lei prevăzute în buget, iar până la finalul anului investiţiile vor ajunge la 88 milioane lei.

Consilierul local USR Cezar Drăgoescu a afirmat, joi, în cadrul şedinţei Consiliului Local Craiova, în cadrul căreia s-a votat rectificarea bugetară, că gradul de investiţii realizate anul acesta în Craiova din venituri proprii se ridică la 30%.

‘La începutul anului v-aţi asumat bugetul investiţii de vreo 134 milioane lei, adică vreo 25 milioane euro. De facto, la 9 luni, s-au realizat 40 milioane lei, adică 8 milioane de euro. Practic suntem undeva la sub 30% grad de realizare a investiţiilor din venituri proprii, însă mai grav este un alt aspect: investiţiile realizate pe fonduri europene. Deşi suma la prima vedere pare mare – 280 milioane lei, plăţi efectuate până la 30 septembrie, constatăm că în ultimii 2-3 ani executivul local a dormit în papuci, nu s-au depus proiecte. Plăţile care s-au efectuat anul acesta până la 30 septembrie, de aproximativ 230 milioane lei, sunt aferente unor proiecte demarate de administraţiile anterioare: la tramvaie, la autobuzele electrice, la staţiile de încărcare. Deci practic, în ultimii doi-trei ani, executivul nu a depus proiecte, pentru că anul acesta s-au făcut plăţi doar de 30-40 milioane lei. În municipiul Craiova, în primele nouă luni din 2023, s-au investit 8 milioane de euro vs 25 milioane promise din venituri proprii şi 8 milioane euro din fonduri europene’, a afirmat consilierul USR Cezar Drăgoescu.

La rândul său, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat că bugetul de investiţii din venituri proprii pe acest an este de 132 milioane lei, nu de 134 milioane lei, iar până la final de an sunt prognozate să fie realizate 88 de milioane de lei, iar banii care nu vor fi cheltuiţi la investiţii vor merge la subvenţia pentru Regia de Transport, salubrizare, măturat, reparaţii mobilier stradal, grădina zoologică, întreţinere cimitir şi contractele şi salariile de la Sport Club Municipal.

‘În primul rând că ne-am obişnuit cu domnul Drăgoescu. El nu prea ştie cum este cu administraţia la absorbţia de fonduri europene, nu prea înţelege cum este cu noul ciclu financiar pe fonduri europene, în sensul că nici nu au apărut toate ghidurile. Deci cum să apucăm până acum să absorbim bani, noi sau alţii, oricare alţii, în condiţiile în care nici măcar nu au apărut ghidurile? Deci, este foarte posibil ca proiectele pentru care aţi făcut câteva şedinţe până acum online, de îndată, de fiecare dată când ar trebui să depunem proiectele, fondurile să fie absorbite şi abia peste 4 sau 5 ani de zile, că aşa durează. Deci, asta, că ar fi alţii pe gradul de absorbţie mai bun decât noi, în condiţiile în care nimeni n-a apucat să absoarbă vreun euro din fonduri europene… Lăsaţi-o că măcăne! În ceea ce priveşte fondurile de investiţii, vreau să vă spun că până la final de an avem prognozate 88 de milioane de lei (erau 132 de milioane lei)’, a spus Olguţa Vasilescu.

Aceasta a explicat că nu pot fi cheltuiţi toţi banii de investiţii, pentru că o parte dintre licitaţii au întârziat foarte mult, dând exemplu în acest sens licitaţia pentru investiţii pe drumurile publice, unde au fost foarte multe firme participante, precum şi o contestaţie la CNSC care s-a soluţionat în favoarea Primăriei Municipiului Craiova.

‘Noi ne aşteptam ca până la sfârşitul anului să putem să cheltuim toţi aceşti bani, dat fiind că legea ne obligă ca până la data de 31 octombrie să periem toată lista de investiţii şi să lăsăm în ea doar ce ştim că se poate cheltui până la final de an. Facem astăzi această rectificare bugetară, iar banii care pleacă de la investiţii se duc în subvenţia de la Regia de Transport, care cred că toată lumea ştie că este foarte importantă, se duc în salubrizare, măturat, reparaţii mobilier stradal, grădina zoologică, întreţinere cimitir şi contractele Sport Club Municipal şi salariile de la Sport Club Municipal. Aici a fost o discuţie de la începutul anului: ştiam că vine o ordonanţă de urgenţă care va plafona contractele sportivilor. Iată că a apărut, dar încă nu şi-a făcut efectele, deci cumva din această cauză n-am pus de la începutul anului sumele respective’, a spus Olguţa Vasilescu.

În ceea ce priveşte încasările, Vasilescu susţine că acestea au depăşit prevederile de anul trecut. ‘Deci stăm foarte bine. Mai mult decât atât, ne vin şi veşti bune, în sensul că MDRAP-ul (n.red.: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice) a început să ne livreze banii pe care i-am câştigat prin instanţă pentru centrul istoric, unde ne făcuseră o corecţie financiară. Am câştigat în instanţă, s-a dovedit că noi am avut dreptate, deci şi banii aceştia au intrat şi urmează să fie data viitoare puşi în buget. Cert este că este ultima oară când se mai poate lua de la investiţii, din această cauză facem această rectificare acum. Dacă luna viitoare, constructorul care a câştigat licitaţia poate să recupereze mai mult şi îl ajută şi vremea, nu-i niciun fel de problemă că putem veni să suplimentăm banii să ajungem la investiţii acolo unde ne dorim cu toţii (…) Suntem în grafic mai bine decât orice alt oraş din România’, a mai afirmat primarul Craiovei. AGERPRES / (A – autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks