Festivalul de animaţie SZAFI, care a început joi la Sfântu Gheorghe, oferă publicului posibilitatea de vedea creaţiile unor artişti premiaţi la prestigioase concursuri internaţionale de profil, de a se întâlni cu unii dintre aceştia, dar şi de a participa la o serie de workshopuri.
Potrivit organizatorilor, printre invitaţi se numără Aron Gauder din Ungaria, regizorul filmului ‘Cele patru suflete ale coiotului’, nominalizat pentru premiul Oscar 2024 la categoria ‘Cel mai bun film internaţional’, precum şi Peterffy Zsofia, premiată de Academia Europeană de Film.
Aceştia au precizat că SZAFI nu este un festival de desene animate pentru copii, cum s-ar putea crede, ci un eveniment dedicat tuturor iubitorilor de artă contemporană.
‘Nu este un festival pentru copii, deci nu e un festival pentru copii. Avem programe pentru copii, dar nu e destinat doar copiilor. E un festival pentru adulţi, pentru iubitorii de artă contemporană (…) Animaţia ne înconjoară, nu mai putem să scăpăm de animaţie. Toată viaţa noastră e o animaţie, avem telefoane, toată lumea are telefoane, tot ce e pe telefoanele noastre e animaţie. Tocmai de aia mi se pare că e foarte important ca şi generaţiile tinere şi cele mai în vârstă să fie prezente la aceste spectacole. De aceea am vrut să facem acest festival, pentru că după părerea mea, animaţia va avea în anii următori un rol şi mai important’, a declarat Pal Wendel, unul dintre organizatori.
În cadrul festivalului vor fi organizate şi mai multe workshopuri de animaţie.
‘Este un prim festival, este un prim pas şi chiar dorim să continuăm şi anul viitor. Eu sunt un mare fan al desenelor animate, am toate desenele animate de la Disney, dar animaţia este mult mai mult decât atât şi aşa credem că pentru tinerii de astăzi este o posibilitate de afirmare şi o posibilitate de creaţie. Şi creaţia a fost o idee de bază pentru care am iniţiat acest festival, pentru că am dori să promovăm nu numai consumul de animaţie sau de desene animate, ci şi să promovăm creaţia (…) Acest eveniment este o parte a visului nostru de a introduce, de a începe, de fapt, un alt proiect, care este mai modern şi ţine mai mult de noua generaţie, şi este vorba despre cursuri de animaţie, de imprimare 3D, care e acum în trend, dar aici, în zona noastră, comparativ cu ţările din vest, este mult mai necunoscut’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, Gaj Nandor.
Festivalul de animaţie, care se va încheia pe 29 octombrie, este organizat de Şcoala Populară de Arte şi Meserii, Asociaţia Sic-Art, Cinematograful Arta şi Casa de Cultură Konya Adam din municipiul Sfântu Gheorghe. AGERPRES / (A – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)