AcasăStiri generaleProiect: Ajutor pentru crescătorii din sectorul vacilor de carne şi al bivoliţelor...

Proiect: Ajutor pentru crescătorii din sectorul vacilor de carne şi al bivoliţelor în contextul războiului din Ucraina

Crescătorii din sectorul vacilor de carne şi al bivoliţelor ar putea primi un ajutor de stat, valabil până la data de 31 decembrie 2024, potrivit unei propuneri legislative depuse la Parlament.

Propunerea legislativă, iniţiată de senatori şi deputaţi din toate grupurile parlamentare şi un senator neafiliat, prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul vacilor de carne şi al bivoliţelor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

‘Prezenta lege instituie schema de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul vacilor de carne şi din sectorul bivoliţelor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, valabilă până la data de 31 decembrie 2024, denumită în continuare Schemă, în scopul compensării pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, energie electrică, gaze naturale, combustibil, forţă de muncă şi alte costuri. Prezenta Schemă respectă prevederile Secţiunii 2.1 – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 56 din Comunicarea Comisiei Europene – Cadrul temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (2022/C 426/01) publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 426 din 9 noiembrie’, stipulează propunerea legislativă.

Se propune instituirea unui ajutor de stat în scopul compensării pierderilor generate de creşterea preţurilor, care să se acorde crescătorilor de animale care deţin vaci de carne şi bivoliţe.

Conform expunerii de motive, valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat se stabileşte la suma de 30.865.775 lei, echivalentul a 6.265.000 euro. Se propune un cuantum al ajutorului de stat de 70 de euro/vacă de carne/bivoliţă. În măsura în care, după expirarea termenului de depunere a cererilor, rămân sume nefolosite din valoarea totală, acestea se vor împărţi beneficiarilor proporţional cu numărul capetelor de vacă de carne/bivoliţă.

Schema se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanţate de la bugetul de stat pe secţiunea Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 56, lit. a) din Comunicarea Comisie Europene – Cadrul temporar de criză – Ucraina (2022/C 426/01), cu respectarea pragului maxim de 250.000 euro/beneficiar, se notifică Comisiei Europene şi se aplică pe întreg teritoriul României, potrivit proiectului.

Centrele judeţene/locale şi din Bucureşti ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA – sunt responsabile cu implementarea schemei. Sumele acordate cu titlu de ajutor de stat în condiţiile prezentei legi nu sunt supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost pornită procedura de executare silită, mai prevede, între altele, propunerea legislativă.

‘În cazul României, se poate observa faptul că efectivul de bovine, de exemplu, a rămas aproape constant în perioada 2011 – 2022, la fel şi producţia de carne, acolo unde există toate condiţiile naturale şi de piaţă, un potenţial insuficient valorificat pentru dezvoltarea zootehniei. De asemenea, dificultatea cu care se confruntă sectorul bovin se reflectă şi în datele publicate de Institutul Naţional de Statistică, care arată că efectivul de bovine a reprezentat circa 61% în anul 2022 faţă de anul 2006, iar în anul 2023 a scăzut faţă de anul precedent’, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive.

Potrivit acestora, problemele sectorului de exploatare a bovinelor au fost în parte soluţionare prin OUG nr 3/2023, fiind instituită o schemă de ajutor de stat pentru crescătorii de vaci de lapte şi bivoliţe. Însă crescătorii de vaci de carne, confruntaţi cu aceleaşi greutăţi, nu au fost vizaţi de niciun fel de scheme de ajutor de stat, explică iniţiatorii.

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, ca primă Cameră legislativă sesizată.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks