Un număr de 17 elevi din judeţul Bistriţa-Năsăud au răspuns provocării lansate de Complexul Muzeal, de a-şi petrece vacanţa de toamnă la biserica evanghelică din localitatea Vermeş, în calitate de ajutoare de arheologi.
Proiectul ‘Fii arheolog în vacanţă’ se va desfăşura, în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie, în colaborare cu asociaţia Petrus Italus Trust – Alianţa pentru patrimoniul bistriţean şi Ambulanţa pentru Monumente Bistriţa-Năsăud şi este prezentat drept ‘o oportunitate interesantă pentru cei pasionaţi de arheologie să se implice într-un proiect arheologic fascinant, desfăşurat la biserica evanghelică de la Vermeş, în care participanţii au ocazia de a învăţa mai multe despre trecutul istoric şi cultural al regiunii’.
Coordonatorul proiectului, Angelica Moldovan, a precizat vineri, pentru AGERPRES, că o parte dintre elevii care s-au înscris sunt liceeni de peste 16 ani, care au fost alături de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi la alte cercetări arheologice, ca voluntari, iar ceilalţi sunt elevi de gimnaziu de la şcoala din satul Tureac, care vor veni însoţiţi de profesorul lor de istorie.
Pe lângă elevi, vor fi prezenţi şi doi profesori de la şcoala gimnazială din comuna Uriu, unul de istorie, care este şi arheolog, şi unul de limba şi literatura română.
În cadrul acţiunii, se va lucra cu arheologi profesionişti, care le vor explica elevilor procesul de cercetare arheologică şi metodele folosite în acest domeniu.
Biserica evanghelică fortificată din Vermeş, construită în forma sa actuală, este de factură gotic-târziu, din secolul XVI, însă înglobată în aceasta se află şi o parte din vechea biserică de secol XIV.
La începutul anului trecut, monumentul istoric a fost afectat de prăbuşirea parţială a acoperişului, sub greutatea zăpezii, ceea ce a dus la o campanie de strângere de fonduri pentru reparaţii şi achiziţionarea de ţigle, care a culminat cu lucrările de intervenţie făcute în toamna anului trecut de către specialiştii şi voluntarii de la Ambulanţa pentru Monumente.