Acasă55Gorghiu despre plata restantă a salariilor magistraţilor: Vom găsi înţelegere în sistemul...

Gorghiu despre plata restantă a salariilor magistraţilor: Vom găsi înţelegere în sistemul judiciar şi guvernamental

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat joi, referitor la plata restantă a salariilor magistraţilor, că hotărârile judecătoreşti se respectă şi va anunţa când se va face această plată, menţionând că România trebuie să se încadreze în ţinta de deficit pentru a nu pune în pericol fondurile europene şi este sigură că se va găsi ‘înţelegere şi în sistemul judiciar, şi la nivel guvernamental’.

‘Sumele, de fapt, (…) sunt în baza unor hotărâri judecătoreşti. Eu, ca ministră a Justiţiei, nu pot decât să vă spun un principiu – că într-un stat de drept hotărârile judecătoreşti se respectă. Când se va face plata, vom putea să comunicăm la momentul respectiv. În momentul acesta cunosc la fel de bine ca şi dumneavoastră situaţia în care bugetul se află. Ştim că trebuie să ne încadrăm în ţinta de deficit şi ştiu că se fac eforturi la Ministerul Finanţelor, la nivel de Guvern, pentru a putea îndeplini această ţintă, astfel încât să nu punem în pericol alte fonduri europene, motiv pentru care sunt sigură că vom găsi înţelegere şi în sistemul judiciar, şi la nivel guvernamental’, a spus Gorghiu, la finalul şedinţei executivului, întrebată dacă plata restantă a salariilor magistraţilor, de aproximativ 1,7 miliarde de lei, se va face anul acesta, având în vedere ordonanţa de urgenţă care îngheaţă cheltuielile la stat.

Ea a menţionat că, în urmă cu cinci ani, a mai fost o situaţie în care s-a eşalonat plata sumelor restante pe baza hotărârilor judecătoreşti.

‘Vom găsi o soluţie. Suntem în dialog permanent şi cu sistemul, şi cu Ministerul Finanţelor’, a adăugat Gorghiu.

Întrebată dacă ar putea exista varianta ca banii să fie plătiţi eşalonat de anul viitor sau de anul acesta, Alina Gorghiu a răspuns: ‘Vom vedea care va fi soluţia la care se va ajunge’.

‘Deja sunt eşalonate sumele de bani care se plătesc magistraţilor. Acesta ar fi cred ultimul an, în 2019 s-a semnat acel memorandum de eşalonare, dar discuţia este una care se va face şi vă vom anunţa soluţiile’, a adăugat ministrul Justiţiei.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks