Spectacolul ‘Oraşul Luminii’ de Conor McPherson, în regia lui Cristi Juncu, este prezentat în premieră oficială vineri, de la ora 19,30, la Sala ‘George Constantin’ a Teatrului Nottara.
Din distribuţie fac parte Şerban Gomoi, Sorin Cociş, Sorina Ştefănescu, Rareş Andrici şi Simona Buşoiu.
Ian, un fost preot devenit terapeut, primeşte un nou pacient, John, un bărbat care şi-a pierdut recent soţia într-un accident de maşină şi care nu mai poate dormi, pentru că în fiecare noapte este vizitat de fantoma soţiei sale. Şedinţele de terapie devin o modalitate de imersie în cotloanele subconştientului, unde pândesc dorinţe pe care nici Ian, nici John nu au curajul să le spună cu voce tare. Căutările lor sunt similare şi se vor întâlni în aceeaşi teamă de singurătate, regrete, frustrări, potrivit descrierii spectacolului.
Scenografia, care reconstituie interiorul unui cabinet ce dă către marele oraş, strălucitor şi rece, este semnată de Carmencita Brojboiu, iar muzica originală poartă semnătura Cristinei Juncu.
‘Cea mai comună suferinţă a sufletului e numită impropriu ‘mustrare de conştiinţă’. Impropriu fiindcă termenul ‘mustrare’ e mult prea blând pentru a defini un chin care e, de multe ori, atroce. Cum se produce vindecarea? Povestind despre sine, pacientul îşi creează un alter ego, creează un personaj care a trecut prin ceea ce a trecut el însuşi şi care preia, prin însăşi existenţa lui, o parte consistentă din povară. Încet-încet, suferindul nu mai e singura fiinţă care a trăit ce a trăit – povestea lui a dat viaţă unei creaturi ficţionale care e şi nu e el în acelaşi timp. (…) Dacă sufletul ar exista, am putea spune că pacientul, povestind, se îndepărtează încet-încet de propriul suflet. Creează o distanţă între sufletul lui bolnav şi sine însuşi. Şi teatrul aspiră la a fi genul ăsta de tratament: identificându-se cu personajul de pe scenă, pacientul/spectatorul parcurge acelaşi proces terapeutic, având şi avantajul că altcineva a muncit să-i formuleze alter-ego-ul. (…) Dacă sufletul nu există, vindecătorii – fie ei terapeuţi sau artişti – merită din plin stima, recunoştinţa şi banii suferinzilor. Dar dacă sufletul există?’, afirmă Cristi Juncu, potrivit unui comunicat al Teatrului Nottara.
De aproape 20 de ani, ‘Oraşul Luminii’ este printre cele mai montate piese în întreaga lume. A avut premiera în 2004 la Teatrul West End din Londra, fiind jucată şi pe Broadway, cu Brian F. O’Byrne şi Oliver Platt, dar şi în off-Broadway, cu Matthew Broderick şi Billy Carter.