Aproape 3.500 de avize de angajare în muncă au fost emise de poliţiştii de imigrări din Alba în primele zece luni ale acestui an, printre cei care au venit aici pentru a lucra aflându-se un număr însemnat de străini din Nepal, Sri Lanka şi India.
‘În perioada analizată (primele zece luni din 2023 – n.r.) au fost înregistrate 4.108 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 3.473 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi, iar 635 de cereri au fost respinse. De asemenea, au fost înregistrate 12 invitaţii pentru cetăţenii din state terţe, dintre acestea 10 fiind aprobate, iar două au fost respinse. Au mai fost înregistrate 23 de cereri privind reîntregirea familiei cu cetăţeni din state terţe, 18 fiind soluţionate pozitiv, iar 5 se află în curs de soluţionare’, se menţionează într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES, de către Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Alba.
În ceea ce priveşte dreptul de şedere/rezidenţă pe teritoriul României, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie, poliţiştii de imigrări din Alba au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pentru 2.775 de persoane.
Dintre acestea, majoritatea, respectiv 2.061 de străini, sunt din state terţe. Cei mai mulţi provin, potrivit sursei citate, din Nepal, mai exact 634, alţi 345 sunt din Sri Lanka, iar 201 din India. Din Moldova, au fost 252 de cetăţeni.
În ceea ce îi priveşte pe cei 714 cetăţeni ai Uniunii Europene, majoritatea au fost din Italia şi Germania.
‘Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajarea în muncă şi studii’, se menţionează în comunicat.
Ca urmare a aprobării dreptului de şedere au fost emise 1.742 de permise de şedere, dintre care 1.735 pentru şedere temporară şi 7 pentru şedere pe termen lung. Au mai fost eliberate 137 de certificate de înregistrare şi 16 cărţi de rezidenţă permanentă pentru cetăţenii Uniunii Europene/SEE/CH.
‘Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă, au fost organizate şi desfăşurate 209 activităţi specifice de control, în urma cărora au fost depistaţi în situaţii ilegale 20 de străini. Dintre aceştia, cei mai mulţi provin din Bangladesh – 6, Sri Lanka – 6, Moldova – 5, iar diferenţa sunt din alte state. Au fost emise 31 de decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15/30 de zile de pe teritoriul României, dintre care, pentru şedere ilegală – 14, ca urmare a revocării vizei – 13, refuzarea prelungirii dreptului de şedere – 3 şi revocare drept de şedere – o decizie’, se precizează în comunicat.
Ca urmare a emiterii deciziilor de returnare, la ieşirea din ţară, faţă de 6 străini a fost instituită măsura interzicerii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene pentru perioade cuprinse între 6 luni şi 2 ani.
În perioada analizată, 4 străini au fost introduşi în centrele de custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul ţării noastre.
Totodată, au fost aplicate 122 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 81.200 de lei, mai arată Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Alba.