Lucrările de reabilitare a clădirilor Muzeului Judeţean Argeş şi Galeriei de Artă ‘Rudolf Schweitzer-Cumpăna’, ambele aflate în municipiul Piteşti, se vor prelungi până în 2024.
Potrivit unui comunicat transmis luni de Consiliul Judeţean (CJ) Argeş, la Galeria de Artă stadiul lucrărilor a ajuns la 85%, iar la Muzeul Judeţean la 80%. Cu toate acestea, se va solicita prelungirea termenelor de execuţie, iar lucrările vor fi etapizate şi se vor extinde şi pe parcursul anului viitor.
‘Decizia a fost luată în acord cu instrucţiunile elaborate de către Autoritatea de Management şi pentru a permite finalizarea lucrărilor astfel încât finanţarea europeană nu va fi pierdută. În schimb, Consiliul Judeţean va suporta cheltuielile suplimentare generate de noile elemente de artă apărute, lucrări care nu au fost prevăzute în proiectele iniţiale, neştiindu-se de existenţa lor, şi care au condus la prelungirea termenelor’, se arată în comunicat.
Vicepreşedintele CJ Argeş, Marius Nicolaescu, a afirmat, după ce a inspectat lucrările la cele două obiective de investiţii, că nu vor fi pierdute fondurile europene, deoarece etapizarea va fi făcută conform instrucţiunilor elaborate de către Autoritatea de Management.
‘Această etapizare este necesară pentru că, pe parcursul desfăşurării lucrărilor la cele două proiecte au fost descoperite elemente care necesită lucrări suplimentare. Aceste impedimente au dus la prelungirea termenelor de execuţie. Banii europeni vor fi accesaţi în totalitate, dar probabil că vor fi necesare finanţări suplimentare din partea Consiliului Judeţean pentru lucrările acestea care au apărut în timpul derulării proiectelor’, a declarat Nicolaescu, citat în comunicat.
Sursa citată precizează că restaurarea elementelor descoperite ulterior este obligatorie, ambele clădiri fiind monumente istorice Clasa A, care ‘necesită reabilitări extrem de minuţioase, cu respectarea unor criterii bine definite’. Una dintre cele mai importante descoperiri a fost făcută la Galeria de Artă – o pictură cu stema României, printre cele mai vechi din ţară şi extrem de rară datorită cromaticii sale.