Asociaţia ‘Sus Inima’ a vernisat luni seara, într-un spaţiu din Piaţa Mică din centrul Sibiului, prima expoziţie cu tablouri realizate de bolnave de cancer, care au beneficiat de terapie prin artă, una dintre ele fiind Iulia, care a mărturisit că ‘este o boală cu care ajungi să se simţi stigmatizat’.
‘În primul rând ne simţim stigmatizate. Este o boală cu care ai ajuns să te simţi stigmatizat. (…) Cum e stigmatizarea? Pe toate planurile, pentru că nu ştii cum să te comporţi în boala asta sau ceilalţi nu ştiu cum să se comporte. Şi poţi să fii într-o zi în care să ai o sensibilitate atât de mare încât nu ştii ce să faci şi ai vrea ca poate să te ia în braţe sau să îţi vorbească mai frumos. Cu toate ne gândim: dar oare cu ce am greşit să trecem prin aşa ceva? Parcă bolile celelalte le duci cumva. Dar ştiţi de ce e greu de dus boala asta? Pentru că, cumva, ştii că sigur mori. Cu toate că ştii că toţi vom muri într-o zi, este o certitudine. Este singura certitudine din viaţă. Dar boala asta cumva te face să te gândeşti de zece ori, de o sută de ori. Şi dacă intri pe nişa aia, te înnebuneşte efectiv. Şi de asta este nevoie de artă, terapie. Le mulţumesc celor de la ‘Sus Inima’ din tot sufletul şi doamnei psiholog Maria pentru că îţi dă o speranţă, pentru că te învaţă să nu fii singur. Cei din jur, familia, chiar şi prietenii, ştiţi ce vor? Să nu te vadă plângând, să nu te vadă că suferi şi tu ai nevoie să plângi, să te dai de pereţi, după aia să fii bine. Este greu’, a spus Iulia.
Iulia le cere celor din jur, care nu ştiu ce înseamnă cancerul, să aibă răbdare şi înţelegere cu pacienţii oncologici.
‘Răbdare în primul rând. Răbdare, înţelegere. Şi să învăţăm să cerem ajutor. Poate numai puţin, poate numai o vorbă, poate numai un sfat, orice fel de ajutor contează enorm, pentru că se adună bucăţică cu bucăţică şi atunci ne uşurăm viaţa reciproc’, a arătat Iulia.
Potrivit Iuliei, terapia prin pictură a ajutat-o pentru că a ‘scos-o din teamă, totul a început ca o joacă’.
Sibianca ce luptă să învingă cancerul folosind inclusiv orele petrecute ca să picteze împreună cu celelalte bolnave la Asociaţia ‘Sus Inima’ spune că ‘în momentul în care creierul începe să vadă viaţă, bucurie, mişcare, deja se schimbă şi celulele, memoria celulară şi parcă începi să vii la viaţă, nu te gândeşti numai la gata, mori’.
Expoziţia de la Sibiu, ‘Nimeni singur’, poate fi văzută de marţi până duminică, între orele 12.00 şi 18.00. Lucrările se pot cumpăra, însă nu există un preţ pentru fiecare, ele pot fi achiziţionate pe bază de donaţii.