AcasăStiri generaleIrineu Darău (USR Braşov): Serviciile prestate de Romatsa către Aeroport trebuie plătite...

Irineu Darău (USR Braşov): Serviciile prestate de Romatsa către Aeroport trebuie plătite de la bugetul de stat

Serviciile pe care Romatsa le-a facturat Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav trebuie plătite de la bugetul de stat şi nu de către Consiliul Judeţean Braşov, deoarece nu există bază legală prin care instituţia centrală să poată încasa de la aeroportul braşovean, finanţat în prezent de la bugetul judeţului Braşov, aceste sume, a declarat, vineri, senatorul Irineu Darău, preşedinte al USR Braşov.

Acesta a susţinut că, în prezent, legea permite Romatsa să încaseze bani numai pentru servicii prestate către companiile aeriene şi să primească subvenţii de la bugetul central.

‘Regulamentele şi legile pe bază cărora funcţionează Romatsa – şi aici voi face demersuri parlamentare şi la guvern, şi la Romatsa şi voi întreba în ce bază legală îşi constituie venituri din plăţi de la Consiliul Judeţene Braşov pentru servicii prestate pentru aeroport – prevăd că, azi, Romatsa îşi poate constitui venituri din două surse: din serviciile prestate către companiile aeriene şi din subvenţii de la bugetul de stat. Voi solicita ca, prin rectificarea bugetară de la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lui decembrie, această problemă să se rezolve aşa cum spune legea: adică din subvenţii de la bugetul de stat să se plătească aceste servicii ale Romatsa – şi, dacă ar fi să fim corecţi, într-adevăr acestea sunt servicii suplimentare. Romatsa, care are un plan de management şi unul de cheltuieli pe mai mulţi ani, a fost pusă în situaţia (să presteze servicii -n.r.) unui aeroport nou şi care mai are şi turn virtual. Este o provocare tehnică, este şi o provocare de inovaţie – sunt nişte cheltuieli suplimentare. (…)Trebuie Braşovul, oamenii din judeţ, să plătească pentru această inovaţie? A fost curaj, a existat un succes că s-a lansat (acest aeroport-n.r.), dar nu cred că trebuie să plătim noi aceste sume şi consider că, inclusiv potrivit legii, banii pot fi plătiţi de către stat’, a afirmat senatorul USR într-o conferinţă de presă.

Chestiunea legalităţii plăţii serviciilor prestate către aeroportul braşovean a fost ridicată şi de Alexandru Anghel, cel care a fost demis, joi, din funcţia de director al instituţiei aeroportuare de Consiliul de Administraţie al acesteia.

Anghel a precizat tot vineri, într-o conferinţă de presă, că nu a plătit sumele de bani solicitate de Romatsa deoarece a considerat că există ‘o problemă de legalitate’ şi, în consecinţă, a cerut clarificări la Curtea de Conturi şi a transmis adrese la Romatsa şi Ministerul Transporturilor în urmă cu aproximativ şase săptămâni, însă nu a primit nici până în prezent un răspuns oficial.

‘Nu am plătit pentru că au fost două probleme: una că nu am avut bani şi cea de-a doua de legalitate. Atâta vreme cât celelalte aeroporturi nu plătesc am considerat că e mai bine să verificăm mai întâi. Pentru că, odată plătite, confirmi că trebuie să plăteşti şi mergi tot înainte. Eu nu spun că este ilegal, (…) nu este rea-voinţă, dar fiind primii, trebuie să clarificăm. Dacă plătim – chiar şi un leu – (…) eu răspund, pentru răspunde cine plăteşte, nu cine primeşte’, a afirmat Alexandru Anghel.

Aeroportul de la Braşov are datorii de 3,6 milioane de lei către Romatsa, în baza unor facturi emise în ultimele luni pentru mai multe servicii – crearea de noi module pentru navigarea în spaţiul aerian al Braşovului şi formarea de personal de specialitate.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks