AcasăStiri generaleBistriţa-Năsăud: Preşedintele Consiliului Judeţean spune că va fi primul an când se...

Bistriţa-Năsăud: Preşedintele Consiliului Judeţean spune că va fi primul an când se înregistrează datorii către constructori

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat luni, cu prilejul inaugurării unui drum judeţean modernizat cu fonduri europene, că anul 2023 va fi primul când se vor înregistra datorii către firmele care au executat lucrări în proiectele gestionate de administraţia judeţeană, având în vedere că nu au mai fost primite fonduri de la Guvern.

Moldovan spune că datoriile au apărut ca urmare a recalculărilor generate de creşterea preţurilor şi că ar fi cel mai frumos cadou de Crăciun să reuşească să le acopere până la sfârşitul anului.

‘Ar fi cel mai frumos Moş al meu primit vreodată (să încheie anul fără datorii – n.r.). În mare parte, tot ce înseamnă partea de finanţare cu fonduri europene sau partea de cofinanţare pe care noi am asigurat-o la stabilizare la pod dintr-un credit pe care l-a făcut Consiliul Judeţean, plăţile se vor face integral. Avem, în schimb, diferenţe de preţuri în baza legislaţiei care s-a făcut odată cu creşterea preţurilor. Sincer, nu am o situaţie concretă cu fiecare leuţ pe care trebuie să îl dăm. Am avut mai multe discuţii la nivelul Guvernului şi am solicitat în repetate rânduri să fim sprijiniţi toţi cei care derulăm proiecte europene, măcar cu partea de cofinanţare pe care trebuie să o asigurăm acestor proiecte. Este o perioadă extrem de complicată, pe care o ştim cu toţii, legată de deficit, de procedura de deficit excesiv, de angajamentul domnului Cîţu, de toate lucrurile astea. Ştim că, în momentul de faţă, Guvernul României a avut o discuţie la Bruxelles pentru o altă ţintă de deficit, nu 4,4, ci parcă 5,5 sau 5,7, şi vom vedea până la finalul anului dacă vom primi bani ca să putem să ne achităm integral datoriile, lucru pe care mi-l doresc foarte tare. Este primul an când Consiliul Judeţean s-ar putea să rămână cu anumite datorii’, a explicat preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud.

Radu Moldovan a adăugat că, în cazul în care nu vor putea achita datoriile în anul în curs, plata acestora va deveni o prioritate la stabilirea bugetului pentru anul 2024.

În ceea ce priveşte funcţionarea administraţiei judeţene şi a instituţiilor subordonate, Moldovan spune că nu sunt probleme şi că sunt asigurate fondurile necesare pentru plata salariilor şi a celorlalte cheltuieli.

Conducerea CJ Bistriţa-Năsăud a inaugurat, luni, o porţiune de circa şapte kilometri din drumul judeţean 172G, între Satu Nou şi Cuşma, care a beneficiat de o finanţare de aproximativ 5 milioane de euro prin Programul Operaţional Regional, ca parte a reţelei transeuropene de transport (TEN-T).

Ulterior, au fost alocate de la bugetul judeţean alte peste 4 milioane de euro pentru lucrări de consolidare a drumului şi pentru construirea unui pod în localitatea Satu Nou. AGERPRES (A, AS – autor: Tina Dumitrescu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks