Asociaţia Artis din Iaşi organizează, în perioada 16 – 19 noiembrie, la Casa de Cultură Fălticeni, proiecţii de documentare, filme în premieră şi producţii premiate, în cadrul proiectului ‘Monica Lovinescu – Centenarul Naşterii’.
Proiecţiile vor avea loc în cadrul Seriei de manifestări, ‘Monica Lovinescu – Centenarul Naşterii (1923 – 2023) ‘, organizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
În cadrul evenimentului, vor avea loc întâlniri şi discuţii cu invitaţi din lumea filmului şi istorici, printre care regizorii Liviu Tofan şi Tudor Giurgiu, actorul Vlad Ivanov, criticul de film Irina-Margareta Nistor, istoricul Adrian Cioroianu sau ambasadorul Emil Hurezeanu.
‘Este un moment istoric important, care aminteşte, dincolo de orice, de luptă pentru libertate. Alături de colegii mei din Asociaţia Artis, prin toate proiectele cinematografice pe care le-am organizat, am înţeles că filmul chiar poate fi o supapă de promovare şi de cunoaştere a valorilor care au scris istorie. Numele Monica Lovinescu rămâne un simbol al independenţei, respectului şi devotamentului faţă de valorile culturale şi umane. Felicităm întreaga echipă a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc ! Ne onorează parteneriatul şi munca în echipă, pentru proiecte care pot rămâne mărturie şi inspiraţie pentru generaţii întregi’, a declarat directorul Festivalului Serile Filmului Românesc, Andrei Giurgia.
Potrivit organizatorilor, activităţile din program oferă o perspectivă unică asupra evenimentelor din viaţa Monicăi Lovinescu, devenită ‘un simbol al curajului şi al demnităţii umane, prin acţiunile împotriva regimului comunist’.
‘Sunt onorat ca în mandatul meu de la IICCMER să am această oportunitate de a marca, printr-un amplu eveniment, 100 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu, cea care a fost, fără îndoială, o voce a speranţei în întunericul totalitar comunist. ‘Monica Lovinescu – Centenarul Naşterii (1923 – 2023)’ este un proiect prin care, alături de partenerii instituţionali, educaţionali şi media, de invitaţi, dar mai ales de publicul din Fălticeni, aducem un plus de recunoaştere asupra rolului marcant pe care Monica Lovinescu l-a avut în lupta cu regimul comunist, dar şi în cultura română’, a afirmat preşedintele executiv al IICCMER, prof univ dr Florin – Daniel Şandru.
Proiecţiile de film din cadrul proiectului vor debuta joi, 16 noiembrie, la 18,00, cu documentarul ‘Cazul inginerului Gheorghe Ursu’ în regia lui Liviu Tofan şi a lui Şerban Georgescu.
Seria de evenimente cinematografice va continua cu un lungmetraj documentar despre secţia română a postului Radio Europa Liberă, despre propagandă şi terorism în timpul Războiului Rece – ‘Război pe calea undelor’ (regia: Alexandru Solomon).
Sâmbătă, 18 noiembrie, pe marele ecran de la Casa de Cultură Fălticeni va rula ‘Metronom’, lungmetrajul de debut care i-a adus lui Alexandru Belc premiul pentru cel mai bun regizor al secţiunii Un Certain Regard la Cannes.
Ultima zi a proiectului va aduce pe marele ecran cel mai nou film al regizorului Tudor Giurgiu – ‘Libertate’, inspirat din evenimentele din decembrie 1989. AGERPRES / (AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă)