AcasăStiri generaleMureş: Numeroase şcoli de teatru din ţară şi străinătate, la ediţia a...

Mureş: Numeroase şcoli de teatru din ţară şi străinătate, la ediţia a IX-a a Festivalului Internaţional de Teatru ‘Studio’

Conducerea Universităţii de Artă din Târgu Mureş a anunţat, miercuri, că 12 şcoli de teatru din ţară şi din străinătate şi-au anunţat participarea la ediţia a IX-a a Festivalului Internaţional de Teatru ‘Studio’ – Întâlnirea Şcolilor de Teatru, care se organizează între 17 şi 26 noiembrie.

Rectorul UAT Târgu Mureş, profesor universitar doctor Sorin Crişan, a declarat, într-o conferinţă de presă, că la această ediţie a festivalului vor fi prezente trupe, colaboratori, artişti, cadre didactice, cercetători din cinci universităţi din România şi şapte universităţi din străinătate

‘Vom avea prezenţa a unor trupe şi colaboratori, artişti, cadre didactice, cercetători din cinci universităţi din România şi şapte universităţi din străinătate. Universităţi care îşi vor da mâna în vor intra într-un dialog al confluenţelor artistice şi al dialogului multicultural. Sigur, vom avea workshop-uri, vom avea spectacole, întâlniri, lansări de carte, vom avea toate acele mici, dar importante dialoguri de peste zi cu participanţii la acest festival care până la urmă cred că va produce pun plus de cunoaştere şi un plus de satisfacţie în acest areal al artelor’, a declarat rectorul Sorin Crişan.

Decanul Facultăţii de Arte, limba română, profesor Oana Leahu, a spus că pe lângă partea activităţilor dedicate studenţilor, iubitorii de teatru vor avea ocazia să vizioneze şi o serie de spectacole invitate.

‘În acest an am invitat câteva spectacole pe care le-am văzut prin ţară şi care ni s-au părut foarte interesante. Este vorba de spectacolul ‘Oxigen’ al Teatrului Maghiar ‘Tamási Áron’ din Sfântu Gheorghe, spectacolul de marionete ‘Istoria Muzicii pentru Copii şi părinţii lor’ realizat de trupa de marionete a Teatrului ‘Ioan Slavici’ din Arad. Avem un spectacol invitat din Franţa al actorului şi regizorului Julien Dailler şi spectacolul ‘Nelinişte’ care a avut premiera aseară la Teatrul Naţional din Târgu Mureş’, a afirmat Oana Leahu.

Potrivit acesteia, festivalul este conceput în două etape mari de lucru – etapa de dimineaţă, care este dedicată atelierelor de creaţie, workshop-urilor, iar apoi etapa de seară, care este dedicată spectacolelor de teatru. ‘Liantul dintre acestea două va fi alcătuit din conferinţele de presă, de lansările de carte şi de mesele rotunde care, sperăm noi, să fie un prilej de întrebări, de reflexie asupra problemelor legate de antreprenoriatul artistic, de metodele de predare în universităţile de arte şi de cum se conturează profilul tânărului artist acum, în anul 2023 şi pentru următoarea perioadă. Pentru că Universitatea de Artă din Târgu Mureş are printre scopurile sale, în afară de scopurile didactice şi acesta de a se ralia tot timpul la nevoile de pe piaţa muncii’, a mai adăugat decanul Oana Leahu.

Toate spectacolele sunt gratuite în limita locurilor disponibile. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks