Angajaţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Alba s-au aflat joi în a noua zi de protest, din cauza refuzului, potrivit acestora, alinierii salarizării personalului din casele teritoriale de pensii la nivelul salarizării funcţionarilor din cadrul structurii centrale, respectiv Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
‘Atât guvernanţii, cât şi decidenţii politici se laudă cu rezolvarea problemelor pensionarilor din sistemul public de pensii, dar fără să-şi pună problema că atât lăudata lege trebuie implementată de către personalul caselor teritoriale de pensii, care în prezent au cele mai mici salarii din instituţiile deconcentrate. Un specialist în pensii se formează în ani de zile, iar în contextul unei proaste salarizări aceştia vor pleca din sistem la instituţiile deconcentrate care au obţinut drepturi salariale şi care se confruntă cu deficit de personal’, se arată într-un memoriu transmis, joi, autorităţilor judeţene şi partidelor politice, de către angajaţii CJP Alba.
Potrivit acestora, ‘ignorarea în continuare a acestor specialişti de la casele teritoriale de pensii va conduce la un blocaj total în sistemul de pensii şi la imposibilitatea actualilor guvernanţi de a se încadra în termenul de recalculare a drepturilor de pensie, cu care se tot laudă, fără să-şi pună problema că aceasta nu se poate finaliza fără aportul funcţionarilor de la casele teritoriale de pensii’.
Funcţionarii sunt nemulţumiţi că, în pofida protestelor declanşate de aproape două săptămâni în toate CJP-urile din ţară, cu excepţia a două judeţe – Mehedinţi şi Satu Mare, există o ‘inconştientă nepăsare’ din partea Ministerului Muncii şi a CNPP-ului în a se apleca asupra doleanţelor lor.
‘Nepăsarea lor nu face decât a ne înverşuna şi mai tare în continuarea protestelor, ba chiar în radicalizarea acestora’, atrag atenţia salariaţii CJP Alba.
Aceştia mai arată în memoriu că un angajat aflat la gradaţia şi vechimea maximă de peste 25 de ani are un salariu net de 4.800 de lei, care ‘nu este nicidecum un salariu nesimţit’, precizând că munca este una ‘complexă’, cu un consum mare de efort, de resurse intelectuale şi psihice’.
Protestul a fost declanşat în data de 6 noiembrie şi se manifestă prin afectarea activităţii cu publicul. Şi în 26 octombrie, funcţionarii publici au întrerupt lucrul, pentru câteva ore, solicitând egalizarea salariilor cu cele ale angajaţilor din CNPP. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)