Guvernul a aprobat, joi, proiectul de lege care prevede participarea României la Acordul parţial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
Potrivit unui comunicat al Executivului, actul normativ propune participarea României la acest acord, instituit prin Rezoluţia CM/Res(2023)3, adoptată de Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei la Strasbourg, la 12 mai 2023.
La acest acord au aderat deja alte 35 de state membre ale Consiliului Europei, precum şi Uniunea Europeană, Canada, Japonia şi Statele Unite ale Americii, arată sursa citată.
‘Acest demers ar demonstra consecvenţa şi coerenţa ţării noastre în planul politicii externe, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. De asemenea, ar transmite un semnal pozitiv cu privire la angajamentul României în sensul sprijinirii demersurilor de tragere la răspundere a Rusiei pentru agresiunea împotriva Ucrainei şi pentru consecinţele acesteia’, transmite Guvernul.
Conform sursei citate, aderarea la Acordul parţial extins presupune participarea României la Conferinţa Participanţilor prin reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi, după caz, ai altor instituţii competente, precum şi achitarea unei contribuţii anuale la bugetul destinat implementării Acordului parţial extins, a cărei valoare este comunicată anual de Secretariatul General al Consiliului Europei.
Contribuţia anuală a României pentru anul 2023 este de 6052,73 euro, mai precizează Executivul, menţionând că suma trebuie plătită până la 26 martie 2024.
‘Echivalentul în lei al contribuţiei date de România, conform proiectului de lege aprobat de Guvern, se va aloca anual de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe, care va asigura plata contribuţiei’, se mai arată în proiect.
Acordurile parţial extinse nu sunt tratate internaţionale, ci o formă de cooperare cu buget şi modalităţi de lucru proprii, care prezintă o serie de avantaje operaţionale, fiind flexibilă din punct de vedere al organizării structurilor şi procedurilor, explică Guvernul.