Marile premii ale concursurilor International Spotlight Heritage Student Contest (ISHSC) 2023 şi Interactive Digital Media Student Contest (IDMSC) 2023 au fost câştigate de echipe ale Universităţii Politehnica Timişoara (UPT), într-o competiţie care a avut loc vineri şi la care au participat studenţi şi cadre didactice de la trei universităţi partenere din România, Norvegia şi Italia.
În cadrul concursului International Spotlight Heritage Student Contest (ISHSC) 2023, câştigătorii secţiunii eXtended Reality, parte din Interactive Digital Media Student Contest, au fost Marius Tătaru şi Emilian Porumb (UPT), Inge Johan Johannson (Universitatea din Agder, Norvegia), Mara Valente (Universita Roma Tre, Italia), Ilaria Filonzi (Universita di Genova, Italia) şi Giulia Vigo (Universita di Modena e Reggio Emilia, Italia), arată un comunicat al UPT transmis AGERPRES.
Aceştia au realizat proiectul Giroc & Timişoara 2023 în VR, ca o continuă dezvoltare a aplicaţiei de Realitate Virtuală (VR) Spotlight Heritage, prin includerea de elemente de joc şi de gamificare, prin modificarea interfeţei vizuale, adăugarea de elemente grafice noi, de integrare cu elemente interactive a Muzeului Jecza, a Parcului de sculptură Triade şi a Casei Tineretului.
Premiul doi a fost obţinut de aplicaţia de realitate mixtă Timişoara 2023 Quest în MR realizată de echipa UPT şi Minh Tuan Hua (Norvegia), care a inclus modificări de interfaţă, noi elemente grafice şi obiectele specifice artei contemporane şi Revoluţiei din 1989, integrate cu scopul de a stimula utilizatorii prin personalizarea interacţiunii cu artefactele şi obiectele de artă.
Marele premiu Interactive Digital Media Student Contest 2023 a fost câştigat de proiectul ‘Fountains in the Sea’, echipa fiind formată din Valentin-Petru Sorescu, Vasile Boroica (Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale), Karla-Elisabeth Lovasz (Facultatea de Mecanică), Ioana Antonia Tănase, Daria Catrinoiu (Facultatea de Arhitectură) de la UPT.
Proiectul presupune o machetă realizată prin imprimare 3D a celor mai importante clădiri istorice din centrul oraşului Timişoara.
La categoria Dezvoltare Web / Web Development, proiectul câştigător a fost aplicaţia web pentru administrarea adeverinţelor pentru studenţi ‘Digiadeverinţa’, realizat de Marius-Florian Ivan-Fernolendt (UPT). Această aplicaţie facilitează procesul de obţinere a unei adeverinţe atât de studenţi, cât şi de personalul universitar.
La categoria Internet of Things, proiectul câştigător a fost Solar Encrypt, realizat de Bogdan Preda (UPT). Acesta este un dispozitiv care are ca scop conectarea persoanelor din zonele rurale, se foloseşte de energia solară pentru a alimenta un microcontroler, ce are rol de a face posibilă comunicarea utilizatorilor prin intermediul unei aplicaţii mobile.
La categoria Design grafic / Producţie Audio-Video, proiectele câştigătoare au fost Casa Bruck şi Tărâmul Fermecat, realizate de către Cristina-Tereza Turcu (UPT). Ambele proiecte sunt reprezentate de imagini editate şi prelucrate artistic într-o combinaţie de aplicaţii software dedicate cu scopul de a transpune în lumea poveştilor clădiri şi elemente din Timişoara.
La categoria Dezvoltare pentru dispozitive mobile / Mobile development nu s-a oferit un premiu anul acesta.
În schimb, a fost acordat un Premiu Special oferit de către Haufe Group Romania proiectului ‘Educaţia pusă la tăcere’, realizat de către Marielena-Adelina Chersin (UPT), un videoclip dedicat activităţii asociaţiei caritabile ‘Kinderhilfe’, al cărei scop major este reducerea abandonului şcolar în rândul tinerilor ce fac parte din familii nevoiaşe, sub forma unui reportaj cu un final care demonstrează cum acţiunile organizaţiei pot schimba în bine vieţi.