Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a susţinut, joi, că îşi doreşte implementarea Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov, dar proiectul este unul ‘dificil’, care necesită colaborarea multor autorităţi locale.
‘E dificilă, pentru că necesită colaborarea multor autorităţi. Desenul Centurii Cerzi trece prin vreo 15 unităţi administrativ-teritoriale din jurul Bucureştiului şi trebuie ca fiecare dintre acele UAT-uri să ia decizia ca bucăţile acelea să fie rezervate pentru spaţii verzi, uneori să fie şi expropriate. E foarte greu ca această coordonare să existe, când nu există o relaţie de subordonare între primari (…) şi culorile politice ale acelor primari sunt diferite’, a explicat Nicuşor Dan, la RFI.
El a subliniat importanţa păstrării spaţiilor verzi din Capitală, menţionând că PUZ-urile coordonatoare ale sectoarelor prevedeau dispariţia a 600 de hectare.
‘Este într-adevăr un vis să avem o Centură Verde a Bucureştiului şi ar fi bine s-o avem. Până una alta, trebuie să nu pierdem spaţiile verzi pe care le avem. Vă aduc aminte că am avut PUZ-urile de sector prin care dispăreau vreo 600 de hectare din spaţiile verzi care erau prevăzute în interiorul oraşului. Deci, asta a fost una dintre preocupările noastre şi cu un efort juridic considerabil, pentru moment, am stabilizat chestiunea asta’, a transmis primarul general.
Nicuşor Dan şi-a exprimat speranţa să fie menţinute prevederile legale conform cărora schimbarea destinaţiei unui spaţiu verde se sancţionează cu amendă între 10.000 şi 20.000 de lei pe metrul pătrat. El a amintit amenda de 35 milioane de euro aplicată de Poliţia Locală proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR.
‘După ce s-au dat 20 de amenzi de câte 500 lei, ei au făcut greşeala de a decoperta cu totul o suprafaţă de teren de cam 9.000 de metri pătraţi. Sper să existe suficientă presiune din partea societăţii civile ca acest articol de lege să rămână – există un articol care spune că dacă schimbi destinaţia unui spaţiu verde pe care îl ai amenda e între 10.000 şi 20.000 lei pe metru pătrat, ceea ce am aplicat şi a rezultat amenda de 35 de milioane de euro’, a explicat edilul general.
Nicuşor Dan a reamintit că Primăria Capitalei nu mai poate să conteste decizia de retrocedare a terenului din Parcul IOR, iar ONG-urile care ar putea să iniţieze un astfel de demers sunt mult mai reticente să meargă în instanţă.
‘Tot timpul a fost o luptă disproporţionată între ONG-uri şi dezvoltatori, iar acum s-a ajuns la faza în care dezvoltatorii încep să cheme în judecată personal ONG-şti, să ceară dizolvarea ONG-urilor şi simt o oarecare frică în lupta asta directă cu speculatorii imobiliari. (…) Am avut două sau trei discuţii cu reprezentanţii ONG-urilor care sunt preocupaţi de Parcul IOR şi se tem de eventuale cheltuieli de judecată de zeci de mii de lei pe care nu-i au şi de eventualitatea ca chiar ONG-ul lor să se desfiinţeze. De aceea, nu există un litigiu încă iniţiat de un ONG, cu date, informaţii pe care noi să i le dăm pentru contestarea acelei decizii de retrocedare’, a precizat primarul general.