Un inedit maraton de lectură susţinut de elevi de la Colegiul Naţional ‘Spiru Haret’ a avut loc, joi seara, în spaţiul de evenimente Radio România de la Târgul de Carte Gaudeamus.
În faţa unei audienţe numeroase, rând pe rând, adolescenţii ‘spirişti’, coordonaţi de profesoarele de Limba şi literatura română Liana Hera şi Victoria Mihalcea, au recitat şi au cântat din creaţiile proprii sau au expus lucrări de pictură ori desene.
‘Încărcate de emoţie, sufletele acestor adolescenţi spirişti, aflaţi în debutul activităţii lor creatoare, au vibrat astăzi. Este răgazul dintre cele două lumi, dintre emoţie şi vitalitate, dintre sensibilitate şi certitudine, este lumina unui zâmbet, este zâmbetul unui spirist’, a declarat Liana Hera, pentru AGERPRES.
Profesoara a mărturisit că a încercat ‘o emoţie nebănuită’, dar şi mândria de a le putea îndruma paşii şi de a-i sprijini pe drumul devenirii creatoare.
‘Am toată încrederea că fiecare acţiune, fiecare participare la un cerc de creaţie, de lectură este un pas în devenirea lor, în formarea lor personală şi profesională, care va contribui la dezvoltarea încrederii şi, de ce nu, la un viitor luminos’, a mai spus Liana Hera.
Evenimentul, aflat la a doua ediţie, este realizat de managerul Agenţiei de Presă Rador, Carmen Ionescu.
‘Este o rubrică pe care ei o animă în cadrul site-ului nostru, numită ‘Adolescent’. Practic creaţiile postate pe site la această rubrică sunt prezentate şi la Gaudeamus în acest maraton de lectură. Colaborez de câţiva ani cu doamnele profesoare şi am făcut şi alte tipuri de evenimente împreună. Ambele au diverse clase la Colegiul ‘Spiru Haret’. Nu sunt doar elevi de la Filologie, ci şi de la secţia de ştiinţe, de exemplu. Sunt copii foarte creativi, iar noi considerăm că trebuie să deschidem o fereastră pentru copiii talentaţi din România, să-i atragem de când sunt adolescenţi, pentru că ei vor fi, mai târziu, viitorii noştri colegi’, a spus Carmen Ionescu.
Ea a precizat că, alături de adolescenţii ‘spirişti’, la Maratonul de lectură de la Gaudeamus au luat parte şi studenţi de la Facultatea de Jurnalism pentru a interacţiona cu elevii şi a se exersa în viitoarea profesie, luându-le interviuri.
‘A fost o manifestare sincretică. Nu a fost doar literatură, ci şi pictură şi muzică, intenţionând să continuăm acest proiect şi chiar să-l dezvoltăm’, a completat Carmen Ionescu.