Festivalul-concurs ‘D’ale porcului’ de preparare tradiţională a cărnii proaspete va avea loc, în perioada 2 – 3 decembrie, în parcarea Era Shopping Park Oradea (din Calea Aradului), cu participarea a 12 echipe locale, din judeţele Bihor, Arad şi Timiş, dar şi un concurs dedicat profesioniştilor, în care s-au înscris 7 echipe.
‘Cârnaţi, caltaboş, toroş, jumări şi alte mâncăruri tradiţionale bihorene din carne proaspătă de porc, stropite cu pălincă şi vin fiert, lângă highezi şi jocuri bihoreneşti, ca pe vremea bunicilor voştri – acesta este Festivalul-concurs ‘D’ale porcului’. Nu numai că am ajuns la ediţia a zecea, dar avem aici, la Oradea, cel mai mare festival de preparare tradiţională a porcului şi unul dintre cele mai mari evenimente de cultură gastronomică tradiţională din România. Suntem şi singurul eveniment din România care are trei băuturi oficiale’, a declarat vineri organizatorul Nicolae Pop, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, evenimentul va găzdui şi ediţia a II-a ‘D’ale porcului Pro’, competiţia între echipe conduse de profesionişti în industria cărnii, reprezentând judeţe/ oraşe/ comune din întreaga ţară, dar şi prima Ediţie ‘Bihor spirits’, cea mai importantă competiţie locală de pălinci şi alte distilate.
Totodată, festivalul va găzdui şi tradiţionalul târg de produse locale, alimentare şi non-alimentare intitulat ‘Fain din Bihor’.
Juriul acestei ediţii este format exclusiv din zece profesionişti în gastronomie, oameni pentru care arta culinară nu are secrete, dar şi importanţi promotori ai bucătăriei tradiţionale româneşti.
Astfel, vor veni sau reveni la Oradea, pentru acest eveniment, Ştefan Bercea- preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România, Ciprian Nicolescu – mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică (IKA) 2020, Cerasela Lungu – căpitanul echipei ‘Casa boierului din deal’ medaliată cu bronz la Cupa Mondială Gastronomică 2022, participantă la IKA 2024, Nina Rus – owner ‘Bunătăţile lu’ Nina’, participantă la IKA 2024, arheologul culinar Mircea Groza (autor ‘Zămuri – supe, zupe şi năcreli’), fondatorul Gastroart Cosmin Dragomir (autor ‘Curatorul de zacuscă’), Liviu Bosnea – manager ‘Frăţia ceaunelor’, diplomatul culinar Romana Rista (‘Fata care găteşte cu flori’), George FURDUI – owner ‘OBLIX by Chef George Furdui’ şi Alexandru Şandrău – executive chef Complex President Băile Felix.
Pălinca va fi jurizată separat, de o echipă de specialişti condusă de Nagy Botond, din oraşul Săcueni, ce deţine două titluri de campion la Brillante 2023 şi două titluri de campion la Quintessence 2023.
Cele 12 echipe concurente vor reprezenta localităţile bihorene Biharia, Căbeşti, Diosig, Nojorid, Pomezeu,m Roşia, Tulca, Valea lui Mihai, alături de care va concura şi o echipă a Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România. Banatul multietnic va fi reprezentat de echipa ‘La maistoru Căsap’ având în componenţă ‘maistori’ (meseriaşi) din judeţele Caraş-Severin (Bocşa şi Caraşova) şi Timiş (Buziaş).
Din Ungaria, va participa o echipă a primăriei din Esztar, care organizează, de 10 ani, un celebru festival al tocanei de legume şi deţine chiar un record mondial pentru ‘Cea mai mare tocană de legume’ – 1,8 tone. Ineditul eveniment gastronomic va fi (re)prezentat, anul acesta, şi la Oradea, unde specialiştii în legume îşi vor testa îndemânarea cu… carne proaspătă de porc.
‘Echipa oraşului Nădlac din judeţul Arad va oferi un moment special de ‘zestre culinară’, cu degustare de ‘cârnaţi de Nădlac’ cu ‘boia de Nădlac’ şi preparaţi cu produse din porci crescuţi în România, o campanie naţională ‘Zestre culinară’ de conservare a patrimoniului culinar multietnic şi multicultural din cadrul proiectului de diplomaţie culinară propus de Romana Rista şi susţinut de Comtim’, a precizat Nicolae Pop.
Concursul de duminică se adresează profesioniştilor, având şapte înscrieri: Complexul President Băile Felix, Bers Nova & Crius, Sapient Group & Euro Buffalo, Colegiul Tehnologic ‘Mihai Viteazul’, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Good Chefs Mix şi Grătarul cu ştaif (Timişoara). Elevii celor două licee vor intra în concurs, cot la cot, cu oameni profesionişti, de la care vor putea chiar să înveţe taine ale meseriei.
‘Prin prezenţa celor două şcoli în acest eveniment, încercăm să creştem tineretul ca să ne păstreze tradiţiile pentru că altfel ne vom trezi, aşa cum se întâmplă în antreprenoriat, cu mai mulţi străini din zona asiatică. Noi, în anul 2022, am făcut o demonstraţie în parcul 1 Decembrie, în două food-trackuri, prin care am arătat că şcolile de specialitate orădene pot să scoată şi ies de pe băncile şcolii tineri bine pregătiţi pentru piaţa muncii. Promovăm astfel învăţământul profesional dual, ca unică formă de adaptare a învăţământului la realităţile economice’, a afirmat directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB), Radu Silaghi, coorganizator al manifestării.
Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs, pe baza unor tichete puse la dispoziţie de organizatori (30 de lei).
În cadrul concursului pentru Marele premiu, nota finală pentru fiecare echipă va fi constituită din media notelor acordate de juriu (50%) şi numărul de tichete de masă adunate de la public (50%).
Muzica populară va întregi atmosfera evenimentului, invitat special fiind duminică Aurel Tămaş, alături de orchestra ‘Rapsodia bihoreană’, condusă de prof. Liviu Buţiu.
Festivalul-concurs ‘D’ale porcului’ este organizat de Asociaţia Culturală D’Art Oradea (deţinătoarea mărcii înregistrate), în parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România – Filiala Judeţeană Bihor, cu sprijinul partenerului principal – compania Comtim, care asigură materia primă – porcii abatorizaţi – ‘crescuţi în România, cu cereale româneşti de la producătorii locali’ şi numeroşi sponsori. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)