Vernisajul expoziţiei ‘Portul popular tradiţional reflectat în filatelia şi medalistica românească (1906 – 1946)’, cu timbre şi medalii ce aparţin colecţionarului Georgian Anghel, are loc miercuri, la Muzeul de Artă Populară Constanţa, cu prilejul Zilei Naţionale a României.
Reprezentanţii instituţiei de cultură au anunţat că deschiderea oficială a expoziţiei este programată la ora 16,00, exponatele fiind prezentate vizitatorilor până pe data de 10 decembrie.
‘Expoziţia, găzduită de Muzeul de Artă Populară Constanţa, are certă valoare documentară, bazându-se pe serii de mărci poştale româneşti din perioada Regatului României, pe care apar personaje îmbrăcate în costume populare din diferite zone ale ţării’, reiese din comunicat.
Conform sursei citate, remarcabile sunt timbrele de binefacere ale societăţii ‘Ţesătoarea’, care a fost înfiinţată pe 27 ianuarie 1905 la Bucureşti, sub protecţia Reginei Elisabeta.
‘Având deviza ‘Viitorul ţării îl ţese femeia’, Societatea a militat pentru înflorirea industriei casnice textile ţărăneşti, dar mai ales pentru obţinerea borangicului, material ce nu se putea obţine fără creşterea viermilor de mătase. În cadrul acestei Societăţi au funcţionat ateliere de lucru, înzestrate cu războaie de ţesut şi alte unelte folosite la prelucrarea fibrelor textile. Astfel, au luat naştere piese de port tradiţional, dar şi numeroase ţesături de interior (covoare, scoarţe), care ulterior au făcut obiectul unor expoziţii de prezentare a autenticităţii româneşti. Pe timbrele Societăţii apare Regina Elisabeta, îmbrăcată în port popular românesc, torcând sau ţesând, ipostază care o apropie de viaţa tradiţională a poporului român’, se mai spune în comunicat.
Alături de medalii din anii 1908 şi 1911, în expunere este prezentat şi statutul societăţii ‘Ţesătoarea’, tipărit în anul 1905 la Bucureşti.