Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, i-a îndemnat joi pe credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie, la sărbătoarea Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, să urmeze în viaţă exemplul de curaj al sfântului.
‘El, apostolul Andrei, a avut curaj până la capăt. Acest curaj ni-l propune şi nouă, următorilor Evanghelii lui, aceeaşi dragoste ca a lui, deşi măsurile noastre sunt mult diferite. Şi chiar dacă noi nu putem merge uneori pe acest drum deosebit de atent pe care l-a parcurs el, va trebui să privim la modelul pe care Sfântul Apostol Andrei ni-l oferă mereu’, a spus PS Timotei, la Catedrala Patriarhală.
Sfântul Apostol Andrei, a subliniat episcopul-vicar, ‘s-a adăpat dintr-un izvor pururea viu, din cuvintele Mântuitorului pe care le-a ascultat’.
‘De aceea a avut dragoste fără margini până la capăt, de aceea râvna lui în faţa numeroaselor obstacole pe care le a întâlnit în drumul propovăduirii Evangheliei, de aceea dragostea cea mai mare, care se arată prin vărsarea sângelui pe care el şi cei mai mulţi dintre apostoli au avut-o. El a văzut pâinea care s-a coborât din cer. Când era împreună cu Mântuitorul, Domnul le-a spus celor care Îl ascultau: ‘Eu sunt pâinea care s-a pogorât din cer. Din această pâine dacă va mânca cineva nu va mai flămânzi niciodată’. A mijlocit însă (Iisus Hristos n.r.) înaintea Domnului să le dea oamenilor, mulţi la număr, adunaţi într-o zi aproape de Marea Galileei, pâine pământească, deşi lor li se vorbise despre pâinea din cer’, a arătat Timotei Prahoveanul.
Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a amintit că multe biserici din Patriarhia Română îl au ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Andrei.
‘Mai ales în ultimii ani, după hotărârile Sfântului Sinod din anii ’95, 2005, foarte multe biserici noi din Patriarhia Română, din interiorul graniţelor şi dincolo de ele l-au primit pe Sfântul Apostol Andrei ca ocrotitor. Ne rugăm Sfântului Andrei să întărească puţina noastră credinţă, el cel plin de curaj şi cutezanţă să ne ajute, să ocrotească poporul român şi pe toţi cei care îl cinstesc cu deosebită evlavie’, a încheiat PS Timotei.
Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc joi pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor.
Frate al Sfântului Apostol Petru, Sfântul Apostol Andrei, propovăduit învăţătura lui Iisus Hristos în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.
El a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus mai pe urmă ‘Crucea Sfântului Andrei’.
Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, a devenit sărbătoare bisericească naţională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001, fiind consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, iar apoi promulgată prin decret prezidenţial.
De asemenea, Sfântul Apostol Andrei fost ales drept ocrotitorul Catedralei Naţionale – Catedrala Mântuirii Neamului.