Deputatul minorităţilor naţionale Nicolae Miroslav Petreţchi afirmă că încercările de dezinformare şi manipulare nu au ce căuta în Parlament şi consideră că un prim pas ar fi înăsprirea normelor de disciplină în cazul parlamentarilor.
El arată că actuala situaţie geopolitică va rămâne în istorie drept cea mai complexă perioadă de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a pus şi pune la încercare atât valorile europene, cât şi securitatea şi stabilitatea Uniunii Europene. Deputatul susţine că, tot mai frecvent în Europa, au loc campanii de dezinformare menite să ‘dezbine societăţi şi să justifice poziţiile regimurilor autoritare’.
Petreţchi spune că autorii acestor campanii încearcă să ‘profite de astfel de momente de criză, pentru a distrage atenţia comunităţii internaţionale’.
‘Ultimele rapoarte ale instituţiilor europene ne arată că aceste acţiuni manipulatoare reprezintă, fără cea mai mică îndoială, un abuz la adresa libertăţilor fundamentale de exprimare şi de informare, iar dacă nu o să fie identificate, analizate şi combătute în timp util, ele riscă să se răsfrângă şi asupra forurilor legislative, fapt care poate duce la periclitarea proceselor democratice, inclusiv prin decredibilizarea clasei politice şi aşa destul de afectată de situaţia complicată din regiune’, afirmă deputatul, potrivit unui comunicat de presă.
El arată că a observat încercări de dezinformare şi manipulare în Parlament, dând ca exemplu discuţiile privind extinderea Uniunii Europene. În acest context, deputatul subliniază necesitatea intensificării eforturilor de monitorizare, identificare şi contracarare a dezinformării, inclusiv în Parlament – forul suprem al democraţiei.
‘Putem contribui la promovarea unor politici şi standarde de conduită, care să nu permită derapaje de la principiile şi valorile democraţiei şi de la bunul-simţ elementar la nivelul întregii societăţi şi întregii administraţii publice. Încercările de dezinformare şi manipulare, scandalurile, urletele, înjurăturile nu au ce să caute în acest garant al democraţiei, iar un prim pas în acest sens poate fi înăsprirea normelor de disciplină ale parlamentarilor, care nu înţeleg, de fapt, rolul parlamentarilor, împiedicând astfel utilizarea principalelor modalităţi de reprezentare a cetăţenilor României, afectând însuşi parlamentarismul şi democraţia!’, susţine deputatul.