AcasăStiri generaleBihor: Copii din şapte judeţe şi din Ungaria participă la festivalul 'Asta-i...

Bihor: Copii din şapte judeţe şi din Ungaria participă la festivalul ‘Asta-i datina străveche’ de la Oradea

Aproape 500 de copii din şapte judeţe şi din Ungaria îşi vor prezenta în această săptămână la Oradea tradiţiile şi obiceiurile de Crăciun şi Anul Nou, în cadrul festivalului intitulat ‘Asta-i datina străveche’, organizat de Asociaţia Pro Bambini din Oradea, în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Pro Bambini, la festivalul organizat în perioada 7-10 decembrie vor participa 500 de copii din judeţele Bihor, Maramureş, Sibiu, Bistriţa Năsăud, Cluj, Suceava, Satu Mare şi un ansamblu de copii din Szeged – Ungaria.

‘Festivalul are ca scop promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor de Crăciun şi Anul Nou, precum şi sprijinirea ansamblurilor de copii în preluarea, prelucrarea şi prezentarea folclorului autentic, un schimb cultural între copii, tineri şi profesori din România şi Ungaria, precum şi sporirea nivelului de toleranţă etnică şi dialog intercultural al copiilor/tinerilor reprezentanţi ai diferitelor minorităţi etnice din România, prin facilitarea unui schimb intercultural cu caracter educativ în care copiii şi tinerii îşi pot valorifica propriile tradiţii, dar şi pentru a învăţa şi cunoaşte alte culturi şi reprezentanţii acestora’, afirmă preşedintele Asociaţiei Pro Bambini, Crina Dobocan, în comunicatul transmis marţi AGERPRES.

Aceasta este a XII-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou – ‘Asta-i Datina Străveche’.

Festivalul începe cu sosirea şi cazarea participanţilor în primele două zile, urmate de momentul central pe 8 decembrie. O paradă colorată a costumelor populare va străbate centrul istoric al municipiului Oradea, iar colindele vor răsuna în importante instituţii din oraş, la Primăria Oradea, Prefectura şi Consiliul Judeţean.

În seara de 8 decembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea va găzdui un festival-concurs, unde tinerii vor interpreta datini autentice. Intrarea este liberă.

Weekend-ul continuă cu un tur turistic în Oradea şi împrejurimi, culminând cu un microrecital la Târgul de Crăciun din Băile Felix, pe 10 decembrie. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks