Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor, chestorul de poliţie Alin Haniş, a declarat joi, în Colegiul prefectural, că deşi infracţionalitatea în domeniul forestier a înregistrat o creştere în primele zece luni ale anului 2023, instituţiile statului funcţionează pe un trend bun în combaterea acesteia.
Potrivit acestuia, protecţia fondului forestier, una din priorităţile Ministerului Afacerilor Interne, beneficiază, în ultimii doi ani, de o formaţiune specifică, înfiinţată la nivelul IPJ Bihor, anume Biroul pentru protecţia fondului forestier şi piscicol, în cadrul Serviciului de ordine publică.
‘Avem o creştere a infracţionalităţii sesizate în domeniul silvic în primele zece luni, chiar dacă nu este o creştere ca volum, doar numerică. Am implementat trei planuri de măsuri, lucrând cu Garda Forestieră Oradea şi Direcţia Silvică, dar şi cu câteva ocoale silvice, însă spunem noi că nu au fost suficiente toate activităţile pe care le-am desfăşurat întrucât mai avem infracţionalitate pe această linie chiar dacă în ultimii ani este descendentă cel puţin ca valoare şi număr de metri cubi. Ne propunem să implementăm mai multe măsuri şi acţiuni în continuare în această privinţă, împreună cu colegii cu care lucrăm, şi încercăm şi cu procurorii care supraveghează urmărirea penală să urgentăm soluţionarea acestor dosare,’ a declarat Alin Haniş.
Conform datelor prezentate de şeful IPJ Bihor, la începutul anului 2023, erau înregistrate 712 dosare penale din care 297 cu autori neidentificaţi. În următoarele zece luni ale anului, au fost înregistrate alte 339 de dosare, din care cele mai multe în zona Aleşd – 145, alte 57 în zona Marghita, în Oradea – 53, în zona Beiuş 26, Salonta 5. Din toate acestea, 84 sunt sesizări din oficiu.
Au fost soluţionate 327 penale din care 31 cu propunere de trimitere în judecată, ceea ce înseamnă, a menţionat Haniş, că ‘multe din dosare nu au prejudicii foarte mari, având în vedere că nu au fost trimişi în judecată suspecţii.’ Numărul total al suspecţilor a fost de 271, din care 11 au fost reţinuţi. Iar la 1 noiembrie, sunt 724 de dosare, tot pe zone.
‘Nu am înregistrat o infracţionalitate foarte gravă care să impună arestări sau dosare complexe, cu grupuri organizate,’ a subliniat chestorul Haniş.
La capitolul controale, poliţiştii au efectuat 1165 de verificări, din care în fondul forestier 111, în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier 47, pe linia depozitării, prelucrării, sortării şi comercializării materialului lemnos 143, pe linia legalităţii transportului materialului lemnos 864.
Au fost aplicate 401 sancţiuni contravenţionale, au fost confiscaţi 4053 de metri cubi de material lemnos, în valoare de peste un milion de lei, dar şi două autoutilitare, 18 motofierăstraie mecanice, alte bunuri (topoare etc). Cele mai multe confiscări s-au făcut în zona Aleşd, urmată de zonele Beiuş, Oradea, Marghita, Salonta (doar 17 mc).
‘În concluzie, în general, eu spun că activitatea este pe un trend bun, adică instituţiile statului funcţionează în combaterea acestei infracţionalităţi şi vrem să continuăm acest trend până la reducerea ei totală’, a conchis şeful Poliţiei bihorene.