Acasă93Hunedoara: Turismul şi activitatea de salvare montană sunt afectate de aplicarea legii...

Hunedoara: Turismul şi activitatea de salvare montană sunt afectate de aplicarea legii privind austeritatea fiscală

Turismul şi activitatea de salvare montană vor fi afectate de aplicarea legii privind austeritatea fiscală (Legea 296/2023), în condiţiile în care numărul salvamontiştilor trebuie să scadă cu 15%, iar accidentele pe munte au crescut de aproape trei ori în ultimii doi ani, pe fondul înmulţirii turiştilor care preferă să-şi petreacă vacanţele în masivele muntoase din ţară, a declarat, joi, şeful Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Potrivit acestuia, chiar şi acum Serviciul Salvamont Hunedoara, subordonat Consiliului Judeţean, are un număr de angajaţi mai mic decât cel de care ar fi nevoie, iar doi dintre angajaţi cu atribuţii administrative – şeful Salvamont şi responsabilul de resurse umane, participă direct la activităţile de salvare pe munte.

‘Numărul turiştilor care vin la munte creşte de la an la an. În vara acestui an, de Sfânta Maria, au fost 330 de corturi campate la Lacul Bucura, în Retezat. Nu s-a întâmplat niciodată să fie atât de mulţi turişti. Pe de altă parte, pentru că numărul turiştilor a crescut, s-a mărit şi numărul accidentelor pe munte. Am sărit de la 100-200 pe an, la 680 de accidente anul trecut, iar în acest an vom avea cam tot atâtea. Nu am avut niciun caz ratat, deşi a trebuit să facem şi transportul accidentaţilor’, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Salvamont Hunedoara.

În opinia sa, turismul montan nu poate fi dezvoltat în lipsa unor activităţi de salvare prompte, realizate cu personal suficient astfel încât, în caz de nevoie, viaţa turiştilor să poată fi salvată în cel mai scurt timp.

În plus, şeful Salvamont Hunedoara a arătat că reducerea numărului de salvatori montani va avea efecte directe şi asupra operatorilor din staţiunile turistice de iarnă, unde, potrivit legislaţiei, pârtiile de schi nu vor mai putea fi autorizate în lipsa unor echipe Salvamont pentru intervenţiile de prim-ajutor calificat.

Conform acestuia, Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România a solicitat o întrevedere cu membri ai Guvernului şi a transmis un Memorandum în care explică situaţia creată prin reducerile de personal din cadrul structurilor Salvamont din ţară.

‘Serviciul nostru este unul de urgenţă, în slujba omului. Ceea ce facem noi pe munte este similar activităţii celor de la SMURD sau Ambulanţă, cu deosebirea că noi purtăm şi un rucsac în spate şi transportăm accidentatul pe o targă, pe munte, ore în şir, suprasolicitaţi. Dar ne-am asumat acest lucru şi cred că facem bine ceea ce facem, deoarece nu am avut niciun caz ratat până acum’, a conchis Bodean.

SPJ Salvamont Hunedoara numără 21 de salvatori montani, iar în urma restructurărilor numărul acestora ar trebui să se reducă la 18 persoane. AGERPRES / (A, AS – autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks