AcasăStiri generaleMarian Enache: 32 de ani de la adoptarea Legii fundamentale; Constituţia este...

Marian Enache: 32 de ani de la adoptarea Legii fundamentale; Constituţia este rezultatul voinţei şi aspiraţiilor românilor

Constituţia reprezintă rezultatul voinţei şi aspiraţiilor românilor, a subliniat, vineri, preşedintele CCR, Marian Enache, cu ocazia Zilei legii fundamentale a României.

Conform unui comunicat CCR, Constituţia este un document de importanţă majoră pentru istoria poporului român, care a repudiat în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 vechiul regim politic. Totodată, prin noua Lege fundamentală s-au constituit un nou stat şi un nou sistem de drept potrivit aspiraţiilor de libertate şi demnitate ale poporului român, evidenţiază CCR.

‘Constituţia României este rezultatul voinţei şi aspiraţiilor românilor care au restaurat democraţia prin sacrificiul suprem plătit în Revoluţia Română din decembrie 1989, ea consacrând juridic idealurile milioanelor de români, pentru înlăturarea celui mai opresiv şi dictatorial regim politic, pentru înlocuirea partidului-stat cu un stat de drept, pentru suprimarea hegemoniei partidului unic şi înlocuirea acestuia cu pluripartidismul, în contextul definirii puterilor în stat şi a principiului echilibrului dintre acestea’, a afirmat preşedintele CCR.

Legea fundamentală a fost adoptată în urmă cu 32 de ani în Adunarea Constituantă şi a intrat în vigoare în urma aprobării prin referendumul naţional din 8 decembrie 1991.

‘Legea fundamentală a ţării noastre păstrează cele mai importante repere ale istoriei constituţionale începute de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în 1864, cu Statutul dezvoltător al Convenţiei de la Paris, de al cărui nume este legată prima Unire, cea a Principatelor Române la 24 ianuarie 1864, şi continuate cu Constituţia din 1866 – prima Constituţie propriu-zisă a României, care a avut ca model Constituţia Belgiei din 1831, desigur adaptată la realităţile româneşti’, a explicat Enache.

Potrivit acestuia, Constituţia României a aşezat ‘pe baze solide specifice democraţiilor europene’ întregul corp de principii şi norme moderne preluate din constituţiile democratice anterioare. Totodată, a deschis drumul pentru ‘trecerea imediată la edificarea’ instituţiilor, structurilor şi regulilor statului de drept, precum şi ale economiei de piaţă.

Marian Enache a adăugat că la baza reformei statului şi a întregii societăţi româneşti stau legile adoptate în spiritul şi cu respectarea prevederilor Constituţiei.

‘În acest sens, îndatoriri importante revin puterii legiuitoare, o acţiune dificilă o are şi Executivul în punerea în aplicare a legilor, dar o laborioasă activitate revine şi Curţii Constituţionale, în exercitarea rolului său de garant al supremaţiei Constituţiei. Pentru ca o Constituţie să supravieţuiască timpului este nevoie de mult mai mult decât un simplu text juridic. Aşa cum spunea Joseph de Maistre, ‘există întotdeauna, în fiecare Constituţie, ceva ce nu poate să fie scris’. Acestea pot fi buna-credinţă şi profesionalismul celor care interpretează şi aplică prevederile constituţionale. Dincolo de norma de drept trebuie să înţelegem ratio legis ca fiind singura modalitate de a putea avea un constituţionalism în acord cu exigenţele standardelor europene’, a mai transmis preşedintele CCR.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks