Mai mulţi locuitori din Apuseni participă vineri la un protest spontan, deplasându-se cu maşinile în coloană spre Alba Iulia, nemulţumiţi de faptul că DN 74A, între oraşele Abrud şi Câmpeni, nu a fost reparat în urma inundaţiilor din iulie 2021, prezentând astfel ‘o reală ameninţare pentru siguranţa şi integritatea’ celor aflaţi în trafic pe acest drum.
Oamenii intenţionează să ajungă la Alba Iulia, unde să depună o petiţie la Instituţia Prefectului Alba, care să fie înmânată ministrului Transporturilor.
‘Dorim să subliniem că situaţia actuală a acestui drum naţional, manifestată prin surpări, degradări ale căii de rulare, rambleuri şi debleuri afectate, şanţuri colmatate, podeţe rupte şi lipsa parapeţilor, prezintă o reală ameninţare pentru siguranţa şi integritatea participanţilor la trafic. Este de o importanţă crucială să acţionaţi în regim de urgenţă pentru remedierea acestei situaţii’, se arată în petiţia lansată şi online.
Semnatarii spun că este regretabil că, până în prezent, în urma inundaţiilor din vara lui 2021, nu s-a efectuat nicio lucrare pentru reparaţia acestui drum ‘vital’ pentru legătura Ţării Moţilor cu Alba Iulia.
‘Înţelegem că, conform unui răspuns primit de la CNAIR, s-au contractat serviciile de proiectare pentru reparaţie, încă din 2021, însă, de atunci, se aşteaptă ‘identificarea sursei de finanţare’. Această atitudine pare să ignore pericolul iminent şi consecinţele grave asupra vieţilor participanţilor la trafic. (…).Este inacceptabil ca cetăţenii, atât români cât şi străini, să fie expuşi la riscul producerii de accidente pe acest traseu din cauza lipsei de întreţinere şi a elementelor siguranţă a drumului, atribuţii care cad în sarcina administratorului drumului public, conform legii’, se menţionează în petiţie.
Petiţia a fost iniţiată de Apuseni Spirit, Asociaţia Concordia Transilvană şi Iniţiativa Alba Curată.
În vara acestui an, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Alba, Liviu Hondola, a declarat că, în ceea ce priveşte situaţia de pe DN 74A, a fost obţinut Certificatul de Urbanism pentru realizarea lucrărilor, urmând ca documentaţia pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire să fie depusă la Ministerul Transporturilor.
Totodată, pentru remedierea alunecărilor de taluz şi refacerea părţii carosabile afectate de calamităţi pe acelaşi drum naţional, la poziţiile kilometrice 8+350,8+570 şi 8+650, erau, susţinea acesta, în curs de achiziţionare materialele necesare pentru soluţia de consolidare a terasamentelor cu geosintetice.
În iulie 2021, pe DN 74A, între oraşele Abrud şi Câmpeni, în urma viiturilor, partea carosabilă a fost acoperită de aluviuni, material lemnos şi bucăţi de stâncă desprinse din versant pe mai multe sectoare.