Raportul referitor la recunoaşterea calificărilor profesionale ale asistenţilor medicali generalişti formaţi în României, prin care se doreşte ca absolvenţii să poată munci peste hotare fără restricţii, va intra în plenul ultimei sesiuni a Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, a anunţat, luni, europarlamentarul Corina Creţu.
‘În Parlamentul European, în această săptămână are loc, la Strasbourg, ultima sesiune plenară din acest an, unde se vor dezbate şi se vor vota proiecte importante, cu impact asupra vieţii cetăţenilor europeni. Voi reveni zilnic pentru a vă informa asupra modului în care au fost votate aceste Rapoarte şi principalele lor prevederi. Raportul referitor la recunoaşterea calificărilor profesionale ale asistenţilor medicali generalişti formaţi în România. Este un Raport dedicat exclusiv acestei categorii profesionale din ţara noastră, prin care sper ca vor trece la vot măsurile concrete propuse, ce vor permite absolvenţilor programului românesc de revalorizare să beneficieze de drepturile dobândite fără a fi necesară dovedirea experienţei dobândite în cazul în care aceşti asistenţi medicali doresc să muncească în alte ţări’, a arătat Corina Creţu, pe Facebook.
Deputatul european a afirmat că îşi doreşte ca personalul medical să rămână în ţară, dar că este de datoria co-legislatorilor să creeze cadrul legal necesar ca aceştia să nu se simtă discriminaţi dacă aleg să muncească în altă ţară. pentru o perioadă de timp.
Corina Creţu a mai transmis că în plenul PE de la Strasbourg va intra, în această săptămână, pentru a fi dezbătut, şi Raportul referitor la sănătatea mintală.
‘Raportul referitor la sănătatea mintală este extrem de important deoarece urmăreşte să creeze schimbări pozitive în vieţile a milioane de cetăţeni europeni. Eurodeputaţii îşi vor exprima punctul de vedere şi vor vota măsuri specifice pentru promovarea sănătăţii mintale, prevenirea afecţiunilor de sănătate mintală şi asigurarea accesibilităţii în ceea ce priveşte diagnosticarea timpurie şi tratamentul. Aceste măsuri sunt absolut vitale pentru a trata nevoile de lungă durată ale cetăţenilor europeni’, susţine europarlamentarul.
De asemenea, a arătat Corina Creţu, PE va dezbate şi Raportul cu privire la remodelarea viitorului cadru al fondurilor structurale ale Uniunii Europene pentru oferirea de sprijin regiunilor afectate pe fondul tranziţiei în sectorul auto.
‘Raportul referitor la remodelarea viitorului cadru al fondurilor structurale ale Uniunii Europene pentru a sprijini regiunile afectate în mod deosebit de dificultăţile legate de tranziţia în sectorul auto, de tranziţia verde şi de tranziţia digitală este extrem de important jucând un rol vital în industria autovehiculelor contribuind în acelaşi timp la ocuparea forţei de muncă în industrie şi comerţ, angajând 13,8 milioane de cetăţeni europeni. Uniunea Europeană trebuie să facă faţă unor transformări simultane multiple, determinate de necesitatea de a aborda schimbările climatice. În ceea ce priveşte viitorul cadru al fondurilor structurale, acestea pot contribui în mod eficace la identificarea regiunilor reziliente, la promovarea unui viitor mai ecologic şi adaptat din punct de vedere digital şi la susţinerea unei tranziţii juste pentru regiunile dependente de sectorul auto’, a subliniat parlamentarul european.
Un alt raport important care va intra în dezbaterea PE în această săptămână este cel referitor la alegerile europene 2024, care solicită un acord obligatoriu între Parlament şi Consiliul European cu privire la aşa-numitul proces al candidaţilor ‘cap de listă’ pentru alegerea Preşedintelui Comisiei.
‘În fapt, se propune că aceşti ‘candidaţi cap de listă’, împreună cu Preşedinţii partidelor politice europene şi ai grupurilor lor parlamentare respective, ar trebui să se angajeze în negocieri imediat după alegeri pentru a prezenta un candidat comun în ceea ce priveşte alegerea Preşedintelui Comisiei Europene, înainte ca o propunere să fie făcută de Consiliul European’, subliniat Corina Creţu.
Cu această ocazie, a precizat europarlamentarul, membrii Parlamentului European vor vota măsuri concrete privind creşterea prezenţei la vot, măsuri de mobilizare a fiecărui cetăţean european, prin campanii de informare asupra instituţiilor europene şi atribuţiilor sale, astfel încât fiecare ţară să urmeze a fi reprezentată de persoane competente.